Италия, каквато не си я представяхме

Обожаваме Италия – каменните улички, кафето, цялата италианска кухня и вниманието към дребните детайли и големите приказки. Но  докато планираме поредното пътуване за Ботуша, попаднахме на някои неочаквани, чак шокиращи места. Ето някои от тези находки:

Кварталът на Копеде

Piazza_Mincio (LPLT)

Piazza_Mincio (LPLT)

Рим има много потайности, но Quartiere Coppedé е едно от най-странните места в Триест, в северната част на града. Той е дело на архитекта Копеде, който е работил върху квартала от края на 1910 г. до смъртта си през 1927 г.
На площ от 31 000 кв. метра са разположени около 40 обекта – флорентински кули, венециански дворци, фасади в стил ар нуво, барокови сгради или такива с митологични орнаменти.

Катедралата от дървета

Бергамо

Катедралата в Бергамо (Pava)

Италианският художник Джулиано Маури е известен със създаване на „естествена архитектура“ чрез смесване на органични материали, като например клони в мащабни открити произведения на изкуството и на околната среда. Естествената катедрала е замислена по такъв начин, че когато дърветата пораснат, да образуват стените и покрива.

Катедралата е инсталирана близо до Бергамо през 2010 г., година след смъртта на артиста. Тя включва 1800 елхови стълбове, клони от леска и кестени, които са вплетени за създаване на носеща конструкция за 42 бука. Катедралата заема 650 квадратни метра

Криптата на желанията

Криптата със златните рибки

Криптата със златните рибки

Построена между 9-ти и 10-ти век, базиликата Сан Франческо в Равена е архитектурен шедьовър, който е признат в цял свят и е в списъка на ЮНЕСКО. Но най-впечатляващата е криптата, която е наводнена от околните блата и сега приютява златни рибки и, разбира се, монети, наречени с най-добри пожелания.
Целият град бавно потъва и усилията да се отводни криптата са били неуспешни. Иначе тя е удивително добре запазена, включително част от мозайките.

Сюрреалисти в манастира

Scarzuola

Scarzuola

La Scarzuola първоначално е францискански манастир, но сега е архитектурно чудо, което отразява езотеричните възгледи на своя нов архитект.
Преобразяването се случва, след като през 1956 г. попада в ръцете на миланския архитект Томазо Бузи. Намира се в Монтегабионе, близо до Орвието.

Паркът на чудовищата

Съвсем наблизо, в Бомарзо е Parco dei Mostri – градината, която не е предназначена за почивка и наслада. Създадена през 16 век по заръка на принц Пиер Франческо Орсини, нейната цел е да ужасява. Историята е скръбна – завръщайки се у дома, след война, в която е загубил най-добрия си приятел, принцът заварил съпругата си да умира.

Паркът има своите знаменити почитатели, сред които е Салвадор Дали, който прави кратък филм за него.

Призрачното село

Италия

Крако
снимка: Ivo Spadone

Кра̀ко е село и община в Южна Италия, провинция Матера. Цялата община има 762 жители (към 2012 г.).

След като е преживял черната чума и опустошения, градът е изоставен в края на 20 век заради свлачища и земетресения.

Провеждат се фестивали и други събития. Няколко филма са заснети тук, включително „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *