Karlovy-Miroslav_Petrasko Карлови вари, сн. Мирослав Петрашко, flickr

Най-добрите места за възстановяване на силите

Август е времето, когато най-после трябва да се замислите за здравето си. Дори да искате, няма какво толкова да свършите, тъй като всеки, който ви е нужен, вече е в отпуск. А горещините напомнят, че тялото ви има своите нужди.

Ако вече не сте на 20 години, когато дивото къмпингуване, екстремните спортове или безкрайният купон на морето са най-доброто от лятото, може би трябва да помислите за друго забавление. Обърнете внимание на местата, които предлагат тишина и спокойствие, възможност да избягате от градската джунгла и да се насладите на пеенето на птиците или на умелите грижи в някой спа център.

Нужно ви е място, което предлага едновременно възможност за медитация, чист въздух, здравословна храна, възможност за дълги разходки и всичко, което природата може да ви осигури – от събуждането с песните на птиците до минерални извори.

У нас

България, Родопите

Широка Лъка - Д. Динев
Широка Лъка

В България тази възможност ще ви дадат старите спа центрове. За тези, които имат нужда от балнеолечение специално внимание заслужава Хисаря и особено военният санаториум Калероя. Но в Хисаря е малко топло и скучно, а по-добри възможности за почивка предлагат Родопите.

Ако пътувате от София, отбийте при Пазарджик в посока Пещера, полюбувайте се на яз. Батак и продължете към Доспат. Можете да нощувате в някой от хотелите край язовира или, например, в Ягодина. На другия ден ще видите Триград и Ягодинската пещера. След това продължете към сърцето на Родопите, в посока Смолян. Нашият съвет е да потърсите някое по-усамотено място, като разположеното в близост до Пампорово с. Проглед с неговата чудесна гледка към планината.

Ако държите на спа ваканция, можете да си я осигурите в Девин. Алтернативата е Михалково, а наблизо са връх Персенк, връх Модър, яз. Въча и Чудните мостове.

Велинград също е прекрасно място, но, за съжаление, с лоша управа.

Източна Европа. Чехия

Макар че Словакия, Словения и Унгария не отстъпват, Чехия все пак предлага най-интересните спа курорти в Европа. Карлови вари, Мариански Лазне (Мариенбад), Франтишкови Лазне, Подебрадите, Лугачовице, Дарков, Телпице, Яхимов имат вековни традиции. Повечето спа курорти съчетават термалните води и лечебна кал.

Със своите 200 извора Карлови вари е известен още от 1522 г. Водите са подходящи за лечение на заболявания на храносмилателната система.

Западна Европа. Баден-Баден, Германия

Баден-Баден
Баден-Баден

Баден-Баден вероятно е едно от първите места, което ще ви дойде наум, стане ли дума за минерални извори. Това е най-старият курорт в Европа, основан в началото на новата ера. Малкият град е разположен в подножието на Шварцвалд и предлага освен 20-те термални извора, мек климат, зеленина и много цветя. Провеждат се много фестивали и културни прояви. Лесно достъпен е от Страсбург, а Франкфурт е на 180 км.

Водата лекува широк кръг заболявания – от болести на сърдечно-съдовата, дихателната система и опорно-двигателния апарат до гинекологични заболявания и проблеми с обмяната на веществата.

Западна Европа. Виши, Франция

Vichy-Hans Porochelt
Виши

Разположеният в Централна Франция град е известен от дълбока древност, но получава популярност като курортно селище при Анри ІV, както и при управлението на Наполеон. Освен с термалните новини, градът привлича със зелените площи и културни прояви. Термалните води се използват в козметиката, както за лечение на болести на нервната система.

Западна Европа. Бат, Англия

Бат- снимка Dillif
Бат, Възстановените римски бани

Бат (Bath), разположен в Съмърсет, е британският словесен аналог на Баден-Баден. Селището възниква още през I век като спа курорт около топлите геотермални извори в долината на Ейвън. Някога дом на Джейн Остин, градът е като музей на открито с над 5000 сгради с архитектурна стойност. Горещите извори на Thermae Bath Spa са били ценени оше от римляните и келтите.

Градът е в списъка на ЮНЕСКО и е важна театрална сцена. Той е домакин на множество фестивали.

Западна Европа. Португалия

ПортугалияПортугалия не е известна със спа курортите си. Но въпреки това Longevity Resort («Курорт на дълголетието»), на крайбрежието на Алгарва, е във всички класации за най-добри места за релакс и детоксикация. Клиентите могат да се възползват от специалната програма за вечна красота и младост. Ако такава услуга  изобщо е възможна, тя трябва да се предлага на подобно място.

В допълнение курортът е разположен близо до плаж, а ако търсите забавление за улегнали дами и господа, има и голф игрище.

Далече, далече

Иля Гранде, Бразилия

Ilha-Grande-Afrobrasil
Иля Гранде

Ако искате напълно да забравите ежедневието, най-добре избягайте на другия край на земята. Създателите на курорта The Island Experience на острова Иля Гранде, предлагат пълно преобразяване за седмица. За целта само трябва да се храните правилно, да се занимавате с йога и да изпълнявате останалите упражнения, възложени от инструкторите.

Иля Гранде е близо до Рио де Женейро и съчетава тропически и субтропически климат. Но острова живеят някои редки видове животни като магелановия пингвин, червеновеждата амазонка и южни китове. Все пак не забравяйте, честава дума за Южна Америка и познавачите съветват да планирате посещението си преди юни.

Въпреки че все още няма пътища и на моторнитe превозни средства са забранени, на острова има повече от 150  км пешеходни пътеки, свързващи всички крайбрежните селища и махали. Всъщност основното забавление за туристите е да ходят цял ден, за да достигнат девствените плажове на острова.

Фотографии: Flickr.com

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се