София за един уикенд (2)

След като отхвърлихме някои от основните забележителности, можем да си позволим маршрути за разходка.

От СУ „Климент Охридски“ до бул. „Цар Освободител“

И така, вече сме пред университета, една от най-значимите сгради в София. Основан е през 1888 г. и построяването на централното крило навремето е струвало 6 млн. златни лева. Сега ректоратът приютява три музея – на СУ, по минералология и палеонтология и исторична геология.

Наблизо са Националната галерия Квадрат 500 и Ботаническата градина.

Народната библиотека
Народната библиотека, София

Завийте към Народната библиотека и се насочете към Докторската градина. Библиотеката има ценна колекция от ръкописи, карти, звукописи и редки книги, но сравнително рядко организира изложби и събития. Затова не спираме тук, макар сградата да е паметник на културата. В Докторската градина има малък лапидариум и може би не знаете, че изложените камъни са всъщност фрагменти от храма на Зевс под пл. Гарибалди.

Къщата на Валентин Златев
Къщата с ягодите

Преди да продължим по Шипка ще завием вляво по ул. Сан Стефано, където е скрита станалата популярна напоследък Къща с ягодите.

Къщата на Фингов
Къщата на Фингов

А на „Шипка“ ни очаква тъжната, но все още красива къща на арх. Георги Фингов, увенчана от женска фигура, дело на Андрей Николов. Фингов – автор на едни от най-красивите сгради в София в стил сецесион, не е имал голям късмет във финансовите дела, така се наложило да се раздели и с тази сграда, чиито собственици в момента не са ясни.

ul-shipkaВ съседство с къщата на „Шипка“ са разположени много красиви сгради, включително кокетното здание на Швейцарското посолство, но с огромно нежелание ще спрем дотук, защото планираме да заснемем и обозначим на картата най-красивите софийски къщи  (не отказваме помощ за това).

Районът между Оборище и бул. Цар Освободител е едно от малкото останали места, които носят едновременно очарованието на стара София и полъх на съвременна култура. Тук няма задръствания, заложни къщи и сергии и е спокойно като в малък курортен град. Чудесно място за среща с приятели.

Военната академия
Военната академия

Ако прекосите булеварда, ще достигнете Военната академия, чийто парк е отворен свободно за посетители. Мястото се използва предимно за срещи на младежи и майки с бебета, но няма много какво да се прави.

Военна академия
Военна академия

Затова се спуснете по „Янтра“ или по „Ив. Асен“, където ви очаква изненада. Бившето кино „Влайкова“ – първото кино в София, открито през 1925 г. И все още работи! Вътре има приятно кафене с отзивчив барман, а кабината изглежда така:

Кино Влайкова
Кабината на кино Влайкова
Кино Влайкова
Операторската кабинета с рядък чешки апарат

 

Но не се подвеждайте – няма организирани турове за любопитни посетители, макар че това не е лоша идея. Дори и без тях киното привлича доста хора, които май не идват заради прожекциите. То носи името на Мария Влайкова, съпругата на поета Тодор Влайков, която ипотекирала имуществото си, за да го построи. По-късно тя е дарила сградата на обществеността, а в завещанието изрично е записано за какво може да се използва – за културни цели. Жалко, че не е имало повече такива завещания.

tzarosvoboditel1
бул. Цар Освободител 1

След това ще се озовем на „Руски“, откъдето можем да се отправим към Борисовата градина.

Ариана
Ариана

Лозенец

Ако прекосим Борисовата градина, ще се озовем в Лозенец. Тръгнете ли по „Смирненски“, ще можете да разгледате Римската стена и постепенно ще навлезете в един от най-романтичните райони на София, около пл. Журналист.

Ако тръгнете по „Драган Цанков“, ще се озовете пред Биологическия факултет (близо до Суингин Хол, едно от спасителните места в София през 90-те). Но няма да си говорим за джаз, а отново за великите архитекти, оставали неповторимия си отпечатък върху днешна София. Сградата на факултета е проектирана от арх. Овчаров, негови са оше няколко сгради в същия неоготически стил, като къщата на Сирак Скитник, малко по-нагоре на ул. „Борова гора“ 28.

Къщата с кулата
Къщата с кулата

Но близката къща с кулата на бул. Драган Цанков 24, която бе спасена от срутване благодарение на интернет кампании тази пролет, май не е негова, въпреки видимата прилика (тухлената украса, но не и прозорците). По последни сведения, тя е по проект на арх. Иван Банков.

Семинарията
Семинарията

Ако не се запилеете по уличките на Долен Лозенец, „Баучър“ ще ви изведе на Семинарията. Зад дебелите стени се крие много хубав парк, макар че има какво да се желае по поддържането му, без да споменаваме изоставеното лятно кино. Има и тенис корт, който се използва активно.

В близост е водната кула на Лозенец, която преди бе повод за арт фест, а сега се ремонтира с идеята да се превърне в галерия.

В ремонт е и приказната ул. Бигла, която ни извежда на някогашния японски хотел, но него изглежда ще имаме все по-малко поводи да споменаваме с добро.

Оттук можете да вземете метрото и да се върнете в центъра или да продължите към Витоша и следващата част на нашата обиколка (Околностите на София).

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *