Уикенд, пълен със събития в София и Пловдив

Този уикенд е от типа „Кое по-напред“. Докато София чества празника си, в Пловдив е нощта на музеите (всъщност няколко нощи). Освен това се провеждат вече традиционните Европейски дни на наследството. В София вървят още Средновековният фестивал и поредицата събития в историческия център на града КвАРТал.

Централна баня, София
Централна баня, София, сега Музей за история на София

На 17 септември, когато църквата отбелязва празникът на Св. София, Вяра, Надежда и Любов, София чества своя празник. Много музеи отворят врати безплатно.
Сред тях е и паркът Врана, както и археологическото ниво на базиликата „Св. София“.
Музеят за история на София (Централната баня), който навършва две години, може да бъде посетен безплатно до 20.00 часа. Почитателите на джаза могат да се насладят на изпълнения на площада през музея от 11.00 часа.
Софийският духов оркестър пък ще зарадва софиянци и гостите на града със свои изпълнения от 17.30 часа пред Народния театър. След това ще се проведе церемония по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Краят на тържествата пък символично ще постави огнено шоу пред театър „Иван Вазов“.

Европейските дни на наследството в столицата ще се проведат на 16 и 17 септември, по време на Празника на София, което ще допринесе не само за празничния облик на града ни, но и ще привлече вниманието на публиката върху красотата, опазването и популяризирането на културното ни наследство.В София, Европейските дни на наследството ще предоставят на гражданите и гостите на столицата ни рядката възможност да посетят различни труднодостъпни забележителности с висока културна стойност – сгради на министерства, съдебни институции, частни резиденции и висши учебни заведения.

Кабинетът на президента
Кабинетът на Президента (по времето на Росен Плевнелиев)

За посещение врати ще отвори отново сградата на Президентството (в неделя!), както и Народното събрание, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. Отворени за гражданите ще са Съдебната палата, Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британски съвет. Ще можете да посетите и една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София – Военния клуб. Можете да видите част от уникалните книжовни богатства, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще се присъедини към инициативата на 17 септември, неделя. В Ректората, сградата на който е паметник на културата, гостите ще имат възможност да посетят Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Аулата, Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Гражданите ще могат да посетят също Биологическия и Богословския факултети и Ботаническата градина в София. Отворена за посещение ще е и най-старата запазена сграда в София – тази на Археологическия музей и една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция от края на ХІХ век – сградата на музея „Земята и хората”. Вратите си ще отворят Военна академия „Георги С. Раковски“, БНР, Софийската Синагога, Баня Баши Джамия и Католическата катедрала „Св. Йосиф“. В неделя, на 17 септември, по повод „Европейска седмица на мобилността“ Ви очаква „Разходка с ретро-трамвай“. Маршрутите са организирани с екскурзовод на български език.

ПРОГРАМА „ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО“

Вижте и програмата в други европейски страни, ако не сте в България

KvARTal Festival 2017 се провежда в три дни и редува комерсиални и арт инициативи. Интересни са събитията в бившата шоколадова фабрика на ул. Вашингтон 12.

Средновековният фестивал в парка на Военна академия е уникално за България събитие (провежда се за втори път), като интересен акцент в него са изпълненията на старинна музика. Автентичен военен лагер, бойни демонстрации, средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на костюми и въоръжение са сред атракциите, които участници от страната и чужбина ще предложат на посетителите през двата дни на фестивала.

В събота са предвидени концерт на софийските средновековни формации Ambient Folklore и Eriney и обширна презентация за средновековната европейска фехтовка, а в неделя – турнир на бойци в истински средновековни брони и въоръжение.

Посетителите ще могат да стрелят със средновековен лък, както и да се включат в част от демонстрираните занаяти.

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща този септември за тринайсета поредна година, за първи път в три вечери – 15, 16, 17 септември. Предвидени са общо 76 събития, има възможност за посещение на множество музеи – от Балабановата къща до Музея на авиацията.

ПРОГРАМА НА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *