Хинояма, Шимоносеки Ястия от фугу, Хинояма, Шимоносеки

Шимоносеки – най-доброто място в света за фугу

Шимоносеки е град, разположен в най-югозападната част на големия японски остров Хоншу. Чрез тунели за скоростните влакове и колите, пешеходен тунел и мост е свързан със съседния остров Кюшу. От Токио са необходими 5 часа и половина,за да стигнете до Шимоносеки и предварително проучване на разписанието, за да знаете точно къде да се прекачите от скоростния влак (шинкансен) на пътнически влак (Шин-Шимоносеки, Аса или др.). На всички пътуващи самостоятелно през Япония препоръчвам този много полезен за планиране на пътуването сайт: http://www.hyperdia.com/en/.

В миналото Шимоносеки е бил известно китоловно пристанище. Сега, след ограничението за улов на китове, е прочут като най-доброто място в света за сашими от фугу (англ. Pufferfish/ Tetraodontida).Тази красива риба, съдържа смъртоносна отрова в някои от органите си и затова се изисква по-специална подготовка и сертификат за нейното приготвяне. На рибния пазар в Шимоносеки обаче, тази риба е най-обичайна.

Тук можете седнали на походни пейки да хапнете набързо прясна риба фугу на най-добра цена, приготвена по различни начини. Около рибния пазар има доста малки и добри ресторанти, които предлагат този деликатес. Счита се, че най-добри вкусови качества за сашими има рибата, уловена през зимните месеци.

Протока Канмон - поглед от въртящия се ресторант, Хинояма, Шимоносеки
Протока Канмон – поглед от въртящия се ресторант, Хинояма, Шимоносеки

Ако разполагате с повече време, препоръчвам да се качите на ротационната обсерватория, разположена на хълма Хинояма, където има въртящ се ресторант с изключителна гледка към протока Канмон. Там ще се насладите на пълно меню от фугу, докато пред вас се разкриват протока, Японско море на запад към Корея или вътрешното море на изток.

Мойджи
Мойджи

След разходката до рибния пазар, която задължително трябва да е преди обяд, може да разгледате уникалните видове в близкия Аквариум, да се качите на корабче до ретро-градчето Мойджи (Moiji) или пък до остров Фунашима (Ganryū-jima).

 

Съветвам да изберете есента или пролетта за туристически обиколки из Япония, защото през лятото горещината и влагата са непоносими. Ако все пак се окажете през август, предварително се запознайте с местната програма за фестивала Ханаби (буквално „цветя от огън“-бълг. заря), който е много ефектен точно тук в Шимоносеки.

Шинтоистки храм Акама, Шимоносеки
Шинтоистки храм Акама, Шимоносеки

Без значение на сезона, не пропускайте да посетите големия шинтоистки храм Акама, посветен на император Антоку, загинал още като дете през 12 век.

От Шимоносеки е най-прекият и евтин транспорт с ферибот до Пусан, Корея и до Китай (Orient Ferry).

You may also like

Comments

One Comment

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се