Brixton Windmill Brixton Windmill сн: М. Браун

Лондонските потайности

Ако сте от щастливците, които са били в Лондон неведнъж, не си мислете, че вече няма какво да откривате.

Ето няколко идеи:

Едва ли очаквате да видите вятърна мелница в Лондон, но всъщност те са шест. Brixton Windmill (в градината Blenheim) е построена през 1816 и сега е пъб с жива музика. Отворена е нанова след дълго прекъсване само преди няколко години. Останалите са в Barnet (Arkley Mill), Plumstead Common (The Old Mill), Croydon (Shirley Windmill), Wimbledon и Wandsworth Common.

prozorezПрозорците на St. Martins-in-the-Fields.

Чували сте за прочутия църковен хор – Академията на Сейнт Мартин ин дъ Филдс, те наскоро изнесоха концерт в България. Когато отидете на Трафалгар Скуеър, не пропускайте тази църква в северната част на площата, най-малкото заради необичайните й прозорци, дело на иранския артист Ширазех Хоушиари. Източният прозорец е поставен през 2008 г., а този над олтара – през 2011 г.

А на южния ъгъл на площада ще намерите най-малката полицейска служба в града. Това всъщност е наблюдателен пост, тъй като Трафалгар е популярно място за протести. В службата има място само за един полицай.

Съвсем близо е Brydges Place, която се стеснява на места до едва 40 сантиметра и това я прави най-тясната уличка в Лондон. Другите малки атракции са Pickering Place (най-малкият площад), The Dove in Hammersmith (най-малкият пъб) и St. Ethelburga-the-Virgin in Bishopsgate (най-малката църква).

Wilton’s – близо до Тауър и галерията Whitechapel, е най-старата запазена музикална зала. Сградата е построена през 1743 г. като пивница за моряците, а през следващия век е преустроена като музикална зала. Не се подвеждайте по олющената фасада. Нарочно е. Все още се провеждат мероприятия, но в момента се извършва реконструкция.

ОперационнаOld Operating Theatre Museum

Старият операционен тетатър е музей на историята на хирургията. Намира се в мансардата на църквата St Thomas в Southwark, където е имало болница. Болница Сейнт Томас в Лондон, първото светско училище за сестри в света, е основана от легендарната Флорънс Найтингейл, “дамата със светилника”. Тук са се провеждали операции (без упойка), предимно на бедни жени, а в съседство е имало нещо като сушилня за билки.

10downФалшивият Даунинг стрийт 10

Трудно ще се доберете до резиденцията на премиера, но ако отидете на Адам Стрийт 10, в Странд, ще получите същия фон за селфи. Е, почти.

Денис СевърсЕдна интересна къща, която ще очарова търсачите на нетипични забележителности, е къщата на Денис Севърс на Folgate Street. Тя представлява историческото въображение на собственика си за това как е щял да изглежда домът на тъкачите на коприна в миналите векове. Севърс е живял в тази къща до 1999 г.

На 18 Stafford Terrace в Кенсингтън ви очаква къщата на художника Линли Самбърн, която ще ви пренесе в късната викторианска епоха. Достъпът е възможен само в определени часове, когато по график има турове. Те са в сряда(11.15, 14.15), събота и неделя (11.15, 13, 14.15, 15.). Но през лятото е затворено.

А Музеят на анимацията  ви очаква само на няколко пресечки от Британския музей.

За финал на вечерта се качете до бара Sky Pod (20 Fenchurch Street), защото от върху на небостъргача ще видите най-хубавия залез над Лондон.

You may also like

Comments

One Comment

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се