Картини от Сен Пол дьо Ванс

Сен Пол дьо Ванс може би няма да е на първите позиции в несъмнено дългия списък от места за посещаване в наситения район между Лазурния бряг и Алпите. Но ако не искате да бъдете турист по задължение, съветвам да препозиционирате.

Само на 12 километра от Ница (усещат се като повече, защото пътят е живописен и криволичещ), това градче с около 3000 постоянно живеещи е съкровище за любителите на: селища, разположени върху скали, тесни калдъръмени улички и малки алеи, жасмин и бугенвилии. Ще се зазяпате по миниатюрните градини, каменните фонтани и обществените корита за пране.

Ако нямате възможност да стигнете по-далечния Грас, ще уловите доста от духа на Прованса в Сен Пол. То възниква като римско селище, последвано от средновековен замък ( „каструм“), доминиран от средновековните графове на Прованс. Сен Пол получава важна роля през 1388 г., когато става гарнизонно селище. Тогава то остава провансалска територия и се отделя от Ница, която е италианско владение. През следващите векове са изградени градските стени, за да пазят от набезите на Хабсбургите.

Сен Пол дьо Ванс

Корита и фонтани

От края на 19 век и до днес Сен Пол е магнит за ценителите на произведения на изкуството.

Градчето е като музей

Градчето изглежда като музей, а магазинчетата за сувенири, които са нещо обичайно за подобни места, се редуват с галерии на доста високо ниво.

Бруно Каталано

Продължение на прочутата серия скулптури на Бруно Каталано от пристанището в Марсилия

Пластмасовите дрънкулки и кичът са голяма рядкост. Макар че църквата – същата, чиято камбанария оформя силуета на Сен Пол, оставя смесени чувства с доста разностилната си и смела колекция от съвременни картини.

Една по-отдалечена улица

Тази специализация не е случайна. Сен Пол дьо Ванс има своето запазено място в историята на изобразителното изкуство от миналия век. Тук е прекарал последните години от живота си Марк Шагал, а в съседния Ванс – Анри Матис. Но списъкът на знаменитости, прокосявали улиците на градчето, не свършва с тях. Пикасо, който през 1946 г., живее в близкия Антиб, също е наминавал.

Ванс

Поглед към Ванс

Доказателствата за тези визити се пазят от прочутия ресторант и хотел „Ла Коломб дОр“, посещаван от художници като Фернан Леже, Миро, Шагал и Калдер, но също и от Жак Превер и Жан Кокто, Ален Делон и Белмондо. Намира се в началото на селото, преди Северната порта и все още пази картини и скици,  които художници като Миро и Шагал са дарявали.

Автограф на Жан Кокто

Игра на петанк в неделя

До хотела са коритата на старата пералня, а отсреща на площад Place de Gaulle неизменно ще намерите местните жители, които играят петанк. Както някога.

Сен Пол дьо Ванс

Лино Вентура играе петанк в Сен Пол дьо Ванс

Как да стигнем?

От Ница с автобус 400 в посока Ванс (Vence). Автобусът тръгва от крайбрежната на Ница, от спирката срещу Макдоналдс. Еднопосочният билет струва 1.50 евро. Не пропускайте последния автобус за връщане, който е  19:20 часа (през почивни дни – 19:35). Ако ви се случи да окъснеете, трябва да вземете такси до Кан-сюр-Мер, откъдето има влак до Ница или Кан.

Можете да стигнете още с влак и, разбира се, с кола под наем, която ще паркирате извън града, защото малките улички допускат само пешеходци.

 

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *