Стария град

Пловдив

Вторият по големина град в България ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Това привлича доста внимание към Пловдив, който е признат за един от най-старите градове в Европа.

Население – 341 041
Разстояние до София – 149 км
Транспорт – влак, автомобил
Билет за градски транспорт – 1 лв.
Някои цени в заведения:
Макменю в Макдоналдс – 7 лв.
Капучино – 1.93 лв.
Кока-Кола (330 мл) – 1.47 лв.
Българска бира (0.5 л.) – 1.65 лв.

История

Уникалното за Пловдив е, че е обитаван без прекъсване от първите поселения – през VІ хилядолетие пр. Хр. до наши дни.

Укрепеният тракийски град Евмолпия възниква на територията на Небет тепе  през желязната епоха. През ІV в. пр. Хр. Филип II го включва в Македонската империя и му дава името Филипопол. През 46 г. Рим обявява Тракия за римска провинция, а римляните наричат града Тримонциум (Град на три хълма).

В центъра на античния град е бил площадът –  форум при римляните. Той е фиксиран от двете главни улици, наречени кардо максимус (с посока север-юг) и декуманус максимус (с посока изток-запад). Днешният главен площад на Пловдив е на мястото на форума, а Главната следва кардо максимус. Около центъра са били  Съкровищницата, Одеона, Термите и Стадиона.

В края на IV в. е завладян от Византия. Два века по-късно идват славяните и градът отново е преименуван – на Пулпудева, а след това Пълдин. За първи път през 812 г. Хан Крум завладява Пловдив. Градът е включен официално в пределите на българската държава от хан Маламир през 834 г. През следващите години неведнъж е попадал в рамките на Византия, а в началото на 13 век – и в състава на Латинската империя. Иван Александър успява да върне Пловдив в пределите на българската държава за около 20 г. Но през 1364 г. (?) турците превземат града и той вече е Филибе. Градът е освободен през 1878 г.

По силата на Берлинския договор България е разделена, а Пловдив става столица на автономната област Източна Румелия. Сформираният през 1885 г. Българския таен централен революционен комитет, ръководен от Захари Стоянов, започва подготовка за обединение на Източна Румелия с Княжество България. През нощта на 6 септември 1885 г. местният военен гарнизон отстранява правителството на областта и е провъзгласено Съединението.

Забележителности

Античният театър е построен в началото на 2 век, по времето на император Траян. Театърът е разположен между Джамбаз тепе и Таксим тепе и се смята, че е побирал около 3500 зрители. Рестравриран е през 1968-1984 г, а днес тук често се провеждат концерти и фестивали.

Резерват Старинен Пловдив или Стария град привлича множество туристи заради богато украсените къщи и криволичещи кълдъръмени улици. Най-старите са от началото на 18 век. Първоначално са се строяли т. нар. несиметрични къщи, а след това идва модата на симетричните къщи. Много от тях са с еркери и клюкарници, най-богатите – с маази и турски бани.

Часовниковата кула, издигната през 16 век на Сахат тепе, се смята за първия градски часовник в Османската империя и една от най-старите в Източна Европа.

В близост до града се намират Асеновата крепост, Бачковският манастир, Кукленският манастир и Беленташ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *