Слагайте крилата

Сезонът вече започна и за любителите на парапланеризма. Това е един малкото екстремни спортове, до които човек може да се докосне без никаква подготовка и предварителни условия.

Благодарение на т. нар. тандемни полети всеки относително здрав човек може да полети. Има само няколко ограничения – за деца под 5 години (някои фирми приемат и по-малки деца, но според нас не е оправдано) и за хора, които тежат до 130 килограма.

Преди полета инструкторът ще ви даде указания какво трябва да правите. Всъщност цялото усилие от страна на пътника е да пробяга няколко крачки преди излитането. Основното изискване е да се носят удобни обувки (маратонки вършат работа). Вземете си и яке, което пази от вятър и слънчеви очила.

Обичайните места за летене са Сопот и Витоша, а лятото – над Албена, Бургас, Айтос и Варна. Освен това полети се извършват от Шипка, Шумен/Мадара, Враца, Асеновград, Пампорово, Конявска планина, Сливен и др. Точното място се уточнява ден-два по-рано, тъй като имат значение времето/вятърът.

Ако ви хареса, можете да се запишете на курс. За шест дни може да се научат основни неща като контрол на крилото на земята и във въздуха, предполетни проверки, полети от ниско и високо, заходи за кацане и др., обясняват от „Скай Номад“.
През зимните месеци се извършват обучение и полети в Етиопия и Австралия.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *