This gallery contains 12 photos.

Орвието е живописен град, на час и половина път с влак от Рим.
Това е един от няколкото италиански града, разположени върху вулканична скала, а от гарата до стария град се стига с лифт (финикулар). Можете да съзрете още от влака величествения му силует, а над всичко се извисява Катедралата. Гледката е толкова впечатляваща, особено когато има мъгла, че околните градчета привличат туристите с екстрата „изглед към Орвието” (икономистите наричат това външни ефекти).
Орвието сякаш е проектиран, за да покаже катедралата си на света. Тя е основният магнит за туристи в този град, който възнаграждава щедро посетителите, изкушавайки всичките им сетива.

Катедралата е построена през 14 век по поръчение на Папа Урбан IV за съхранение на покривалото, свързано с т. нар. чудо от Болсена. Твърди се, че през 1263 г. в недалечния град Болсена пристигнал свещеник от Прага на път за Рим. Той се съмнявал в истинността на превръщането на хляба и виното и в Тялото и Кръвта Христови. Но докато отслужвал литургия в градчето, от осветената хостия закапала кръв върху корпорала, а когато свещеникът го сгънал, четири от капките останали върху олтара. Тъй като разбрал, че по това време Папа Урбан ІV се намирал в Орвието, той заминал за града и тук историята завършва щастливо. Папата наредил да бъде донесен напоения с кръв корпорал и когато се уверил в истинността на чудото, тържествено пренесъл олтарната кърпа в катедралната църква на Орвието.
Тази история става повод за строителството на една от най-впечатляващите катедрали в Европа. Тя е посветена на Успение на Света Богородица и е строена три века. Първият камък е положен през 1290 г. от Папа Николай ІV. Строителството се е ръководело от Фра Бевиняте от Перуджа, който пък е използвал чертежи на Арнолфо ди Камбио, архитект на катедралата във Флоренция. Готическите елементи на фасадата са заслуга на Лоренцо Майтани от Сиена, който го наследява, сред последвалите архитекти е и Андреа Пизано. Между 1451 и 1456 г. Антонио Федериги добавя ренесансови елементи към фасадата и така нататък. Едва през 1970 г. Емилио Греко завършва трите бронзови врати.

Интериорът е не по-малко впечатляващ, макар че доста от стенописите се нуждаят от реставрация. В Капела дел Корпорале се съхранява покривалото от Болсена, а вдясно от входа е по-интересната Капела на Сан Бризио. Твърди се, че там са работили Фра Анджелико и Перуджино, но в местните туристически справочници пише, че сегментът над олтара й е започнат от Фра Анджелико и е довършен от Лука Синьорели.
Не публикувам снимки от това място, тъй като вътре фотографирането не е разрешено. Достъпът до катедралата не е свободен, освен когато има служба. Ако имате късмета да попаднете в такъв момент (а ние имахме!), можете да се насладите на великолепния орган.

 

Без да сме го планирали и дори без да знаем, се озовахме в Орвието за празника Корпус Домини. Това е празникът на града, който е свързан с чудото от Болсена. Религиозното шествие е кулминацията на това събитие, но най-впечатляващ е начинът, по който целият град се включва в тържествата.

Първото, което видяхме, слизайки от лифта, бе характерната украса. От двете страни на главната улица бяха разположени знамена, панделки и всевъзможни орнаменти в строго определени цветове. Изглеждаше сякаш четните и нечетни номера са се разделили на два отбора. Така беше и на останалите основни улици – с други цветове и знамена. Първоначално решихме, че е трик за впечатляване на туристи. Но се оказа, че е заради празника, а знамената са на различните гилдии.

Не успяхме да научим повече за гилдиите, освен че имат доста интересни майстори на дървени играчки и музикални инструменти.

Освен гилдии градчето има усърдни ученици, които бяха изработили килими от цветя за празника, както и нелош духов оркестър, който ни забавляваше с мелодията от „Розовата пантера Пинко” и „Тейк 5” на Дейв Брубек преди началото на шествието.

Орвието предлага повече от това, което може да се види на снимките. Особено интересен е подземният град. Той е и  много ароматен – навсякъде цъфтят жасмини. А за разнообразие можете да се разходите по алеята покрай градската стена, където където ще ви подмами уханието на липи. Място, където ще искате да се върнете.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *