Родопи

Момчиловци – далеч от шума, близо до природата

Момчиловци е село в Западните Родопи, най-голямото в Смолянска община и предлага добри условия за селски туризъм. Напоследък е известно с китайската инвестиция в производството на кисело мляко, която може и върне някои от разбягалите се към града жители.

Но дори е сега Момчиловци е сравнително голямо село – с 1500 души население. Някога са били 4-5 хиляди. То не е типичното родопско село с калдъръмени улици. Много от домете са съвременни, макар все още да се срещат и двукатни родопски къщи.

Намира се на 250 км от София, на 96 км от Пловдив и на 15 км от най-близкия град  Смолян. До Пампорово са само 13 километра, така че селото е възможна отбивка в допълнение на вашата ски ваканция.

Момчиловци
Изглед към планината рано сутрин

Най-голямата забележителност в самото село е църквата „Св. Константин и Елена“, строена през 1836 г.

 

В архитектурно отношение камбанарията на храма е единствена по рода си – построена е отделно от църквата. Изградена е по проект и ръководство на най-добрия представител на италианската школа по каменоделство в Момчиловци – хаджи Неделчо Канев.

Аязмото под връх Св. Илия, където хората от селото се събират на Гергьовден, е първото, което местните ще ви препоръчат да посетите. Ще се опитат да ви убедят, че водата е лековита и ще ви разкажат, че с нея заквасват млякото.

Момчиловци
Центърът на селото

Селото се гордее още с множеството природни феномени в околностите (като Дупчов камък и Кържалийски камък), множество екопътеки, местностите Хайдушки поляни и Картола, където има ски-писта. Впечатлява високата концентрация на параклиси в околните гори – общо 25.

Ако отидете, непременно опитайте местните специалитети в механата на центъра. Не се тревожете да замръкнете навън. Тук е друга държава, казват местните. Те все още не заключват вратите си вечер, колкото и да е необичайно за толкова голямо село.

Момчиловци
Стари къщи в Момчиловци

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *