Милано

Милано – шумен, пълен с живот и модерен, вероятно доста се различава от традиционната ви представа за Италия с нейните тесни каменни улици, ренесансова архитектура, антични руини, идилични хълмове, пинии и кипариси. И все пак той е точно толкова италиански, колкото и Рим, Флоренция или Катания.

Не вярвайте на тези, които ви казват, че в Милано има само една катедрала и „Ла Скала”… Разбира се, ако човек иска да се оправдае защо е пропуснал  „Тайната вечеря”, той има пълното право да твърди, че Милано е само за шопинг. Но всеки уважаващ себе си турист е длъжен да се съмнява в традиционните вярвания и внушенията на рекламните дипяни. Затова – смело напред към този град, пропит с история, култура и настроение.

Население – 1,25 милиона души
Валута – евро
Визи за българи – не
Часова зона: 1 час назад от София
Разстояние от София – 1427 км
Климат: умерен

Малко история

Първото име, с което градът е известен, е Медиоланум. Дават го римляните, когато през 222 г. пр. Хр. превземат бившето келтско селище. През 293 г., по времето на тетрархията Милано е обявен за столица на Западната Римска империя с с император Максимилиан (Диоклециан, знаете, предпочита Никомидия, днешен Измит). Следват набези на вестготите, хуните и остготите, докато през През 569 г. лобардите отвоюват Милано от византийците. Милано се предава на франките през 774 г. и Карл Велики приема титлата „Крал на ломбардите“. Впоследствие Милано е част от Свещената Римска империя.
Както вече сте разбрали, разцветът на Милано е по времето на Сфорците, когато градът си съперничи с Флоренция на Медичите.
Но преди това са Висконтите, които управляват Милано от 13 до 15 век.
Висконтите се наричат така след като техният водач Отоне става виконт на Милано (Visconte di Milano). Той е оглавявал гибелините, поддръжници на Свещената римска империя, преди последните да претърпят поражение от гвелфите (Флоренция). Родът Висконти управлява Милано до 1450 година, когато на власт идват Сфорците. Техният родоначалник е авантюрист от селски произход, но именно при тях Милано става един от центровете на зараждащия се капитализъм.
Франческо I Сфорца става четвърти херцог на Милано като се бори срещу и за Висконтите, а накрая се жени за тяхна дъщеря. Разцветът е по време на седмия хелцог –Лудовико. Той е за Милано това, което за Флоренция е Лоренцо Великолепни. По времето на Лудовико се усвояват земи, строят се канали, подкрепят се печатарството и занаятите, както и науките и изобразителното изкуството. По негово поръчение Леонардо рисува Тайната вечеря и очевидно пак по негова поръка законната съпруга Беатриче Д’Есте и любовниците му, сред които Чичилия Галерани- дамата с хермелина. През 1499-1500 г. Милано е превзет от френския крал Луи XII, а херцогът умира в изгнание в замъка Лош.
Неговият син Франческо II Сфорца е последният независим милански херцог. Първоначално той и по-големият му брат Максимилиано бягат при вуйчо си в Инсбрук, но после Франческо печели битката при Бикока през 1522 г. срещу Карл V. Малко преди да навърши 40, се жени на 12-годишната дъщеря на датския крал, но умира скоро след това без да остави наследници. Милано попада под властта на Филип ІІ Испански, синът на Карл V, който по това време е крал и на Неапол и Сицилия.
След като е последователно окупирано от испански и австрийски войски през 17 и 18 век, Миланското херцогство е превзето от Наполеон Бонапарт през 1796 г.

Основни забележителности

DuomoDuomo, която увенчава едноименния площад е гордостта на града Невероятно красивата катедрала е построена в стил Flamboyant в един сравнително дълъг период – от 1386 г. до 1813 г.. Покривът е увенчан със 135 кули, а на фасадата има 2245 мраморни скулптури. Вътре обърнете внимание на витражите, някои от които са на пет века и на статуята на Св. Вартоломей. Ако се изкачите най-горе (може и с асансьор – 12 евро), ще видите кулите в детайл, а в ясен ден – и Алпите

La Scala – един от най-известните оперни театри в света, е открита през 18 век и бързо печели любовта на публиката. Можете да посетите и музея в театъра.

На тези, които си мислят, че ако не са моловете, в столицата на Ломбардия е скучно, препоръчвам да посетят и замъка на Сфорците – Sforzesco (15 евро). Освен стари мебели, там се пазят много произведения на изкуството, включително недовършената работа на Микеланджело Пиета Ронданини, както и рисунката „Леда“ на Леонардо. Има богата оръжейна колекция и наистина уникална сбирка от 641 музикални инструмента. Бившата резиденция на миланските херцози е построена през 15 век на мястото на друга крепост, построена от рода Висконти. Била е украсена с произведения на едни от най-големите творци, в това число Леонардо да Винчи, но малко се е запазило. Вековете след управлението на Сфорците не са били щадящи. През 1535 г. Милано попада под испанска власт и около крепостта са построени допълнителни укрепления във формата на звезда, впоследствие разрушени при превземането на града от Наполеон Бонапарт. През 1815 г. крепостта е превърната в казарма на австрийски войски, а в средата на миналия век е пострадала по време на бомбардировките.

Ако сте уморени, наблизо е Паркът Сапиенто.

Едно посещение в Милано би била незавършено без църквата Санта Мария деле Грацие, в чиято столова се пази „Тайната вечеря“. Това не е типична фреска. Докато те се рисуват върху влажна основа, което налага да се работи бързо и без поправки, Леонардо експериментира с тази творба, рисувана, с прекъсвания в продължение на три години (1495–1497). Тя е върху суха стена и е изпълнена с темперни бои върху насмолен гипс, замазка. Този експеримент и опити за реставрация водят до бързото увреждане на творбата. По времето на Наполоен столовата е била превърната в конюшня, бомбардировките също са увредили стенописа. Достъпът е само с предварително записване, което е добре да направите поне месец по-рано. Престоят е ограничен до 15 минути. Обърнете внимание и на апсидата на тази църква, дело  на Донато Браманте.

-Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_SupperОтляво надясно: Вартоломей, Яков Зеведеев, Андрей Първозвани, Юда Искариотски (с торбичката), Петър (с ножа), Йоан, Исус, Тома, Яков Алфеев, Филип, Матей, Юда Яковов (Тадей) и Симон

Ако искате да видите още от големите майстори, трябва да се отправите към Галерия Amvrosiana (Караваджо, Леонардо, Тициан, Рафаел), или галерия Brera (Рубенс, Белини, Пикасо, Караваджо, Рафаел), чиято колекция е основана от Наполеон в началото на 19 век. Любителите на съвременното изкуство може би ще се заинтересуват от едноименния музей (Пикасо, Моне, Реноар, Матис, Ван Гог и Модилияни), разположен в разкошна вила, която малко напомня Вила Боргезе. Намира се на Via Palestro, а входът е свободен.

И накрая, силно препоръчвам музея на науката и техниката Леонардо да Винчи. Разположен в бивш манастир, той има много павилиони и експозиции на открито, които представят кораби, трамваи, влакове, но най-важното – изобретенията на Леонардо да Винчи.

И вече наистина за последно – нещо, което ще изкуши момчетата и техните татковци. На стадион Джузепе Меаца (Сан Сиро) можете да посетите музея на Интер и Милан (17 евро), който пази много реликви за феновете на футбола, например, екипи на Пеле и Марадона.

За завършек на вечерта препоръчвам да хапнете в някое от многобройните заведения около каналите Naviglio.

Шопинг

Няма как да пропуснем шопинга. Местата са Златният четириъгълник (Quadrilatero D’Oro)  със знаменитата Via Montenapoleone, Ingrosso и първият мол в света - Галерия Виторио Емануеле II (Vittorio Emanuele II). Галерията, признавам, е в Топ 3 на забележителностите на Милано. Тя свързва двата основни площада на глада и се отличава със стъкления си купол, стенописи и скулптури.

Ако не сте имали време в града, можете да направите последни покупки в шопинг центъра до летище Бергамо.

Как да стигнем?

С кола или самолет, но второто е за предпочитане, тъй като има избор на нискотарифни линии.

Летище Бергамо

Летища Малпенса и Линате

Градският транспорт в Милано предлага билети за 90 минути на цена 1.50 евро и карнети за 13.80 евро.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Мечтай. Подготви се. Иди и виж. Разкажи