Лисабон

Най-после и Лисабон стана достъпна дестинация от София. „България Ер“ пусна билети по 224 евро, а през други авиокомпании цената може да падне до 300 лева двупосочно (с прекачване). Ето защо е време да проучим най-западната европейска столица.

Общ преглед

Лисабон

Стръмна улица в Лисабон

Градът е разположен на седем хълма до река Тежу, където тя се влива в океана. Климатът е умерен, а зимите са меки.

Тъй като през 1755 г. Лисабон е бил напълно разрушен от земетресение и предизвиканите от него пожари, не очаквайте древни забележителности. Въпреки това има доста следи от имперските времена.

Основното, което привлича туристите, са колоритът и възможността за дълги разходки по кривите и стръмни улици на Лисабон. Това е рай за фотографите, които ще бъдат запленени от фасадите, украсени с керамични плочки азулежуш, стръмни стълби, прозорци с цветя, нанизите с пране по тесните улици и, разбира се, прословутите трамваи и финикулари.

Трамвай №28 обикаля всички квартали и е най-любим на туристите, но удоволствието да се повозите с дървените мотриси струва два пъти по-скъпо от обикновените трамваи. Друга популярна линия е №15.

Как да стигнем?

Освен с „България Ер“, която откри нова линия до Лисабон, можете да стигнете с Швейцарските линии от Женева, с TAP, както и с KLM и Луфтханза.

Трансферът от Летището е около 3.15 евро.

Метрото има четири линии и билетчето струва 1.40 евро (още за транспорта в Лисабон – http://www.transporteslisboa.pt). Освен това можете да закупите карта „Лисабон“, която дава право на входа за някои забележителности, важи за трамваите и метрото, както и за влака до Синтра (http://www.golisbon.com/Lisboa-Card/).

Малко история

Лисабон

Арката

Основан като финикийска колония, градът е бил под владението на римляните и маврите. През 1147 е завладян от Афонсу Енрикеш, първия крал на Португалия, а от 1260 г. е столица на страната.

Достига разцвета си през 16 век, но тогава е и първото голямо земетресение. А през 1755 г. нов трус убива една трета от жителите на столицата. Градът е възстановен по план на маркиз Помбал.

Какво да видим?

Център на града е оживеният площад „Росиу“, от който на североизток се отправя дългият почти километър „Булевард на свободата“. От двете страни са впечатляващи сгради в стил мануелин.

Историческото ядро на града е Замъкът Св. Георги (1 на картата долу), разположен на един от хълмовете, който до 1147 г. е бил резиденция на емира на маврите, а след това на кралете. Дължи името си на покровителя на Англия, когато двете страни стават съюзници през 14 век. Между замъка и реката е историческият район Алфама с неговите бугенвилии и лабиринтите от улички и проходи. Фасадите на повечето къщи са украсени с азулежу.

carmo convent

Carmo convent

Сред малкото сгради, преживели земетресението то 1755 г., е катедралата Se de Lisboa (6), построена през 1150 г. на мястото на джамия.

От манастира Carmo (Convento do Carmo) основан през 1389 г. , са се запазили само стените и готическите арки. Сега там има археологически музей (неделя – безплатен вход).

Не пропускайте и лифта Santa Justa, единственият останал вертикален лифт (4), който свързва по-долните улици в района с  Largo do Carmo.

l3

В Белем, който е малко отдалечен и е на югозапад, се намира манастирът “Свети Жером” (Mosteiro dos Jeronimos), построен през 16 в. в чест на завръщането на Васко да Гама от Индия (свободен вход в неделя). Фасадата му е впечатляващ пример за мануелин – португалската смесица на готика и арабски елементи. Стражевата кула-фар е един от символите на Лисабон. Тук се намира и дворецът на президента – „Паласио де Белем“.

Имайте предвид, че много от паметниците в Белем не работят в понеделник.

Дворците на Лисабон са също част от задължителния списък на всеки турист. Дворецът Ажуда (в Белем) е построен в неокласически стил на мястото на разрушен от земетресенията кралски дворец от 15 век. Дворецът Сан Бенту в центъра на Лисабон е бил част от бенедиктински манастир, а сега тук заседава парламентът. В околностите на Лисабон са бароковият замък Мафра (най-големият в страната) и дворецът  Келуш в стил рококо, разположен в западния край на града.

Пристанището датира от 13 век. Оттук са тръгвали експедициите, като тази на Васко да гама. Сега неговото име носи най-големият мост в Европа.

Мостът „25 април“, който удивително напомня Golden Gate в Сан Франциско, е вторият голям мост през реката. От другата страна, на южния бярг е 28-метровата статуя на Христос по подобие на тази в Бразилия. Смята се, че това място предлага най-добрата гледка към града.

картаИнтерес представляват и църквите Св. Доминик (2), Св. Христофор (3),  Св. Антоний (5) , Лорето (7).

Друти места от интерес са Базилика-да-Ештрела, където е погребана кралица Мария (12), Манастира Сан Висенте де Фора (10) и Националният пантеон (11)

Ако разполагате с повече време, може да разгледате Океаниурума, библиотеката (13) и ботаническата градина (14).

Арената за борба с бикове Кампо Пекуено (на север) и Паркът на нациите са други интересни места в Лисабон.

Почти задължително е да предвидите поне един ден, за да се запознаете със Синтра, който се намира на час и половина с влак.

l4Какво да опитаме?

Осолената треска бакалао е символът на португалската кухня. Приготвя се с картофи, лук, броколи, дори със сметана, печена, пържена или на супа. Говори се, че португалците знаят 365 рецепти за бакалао.

Салата от октопод с чесън, зелена супа калдо верде (от специално зеле), наденички chorizo, или фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо, са други вкусни предложения. Местната кухня е доста разнообразна, заимства идеи от испанската, арабската и френската и не щади подправките. Освен екзотичните подправки, които са на почит още от времето на откривателите, интерес представлява пири-пири – смес от люти чужки, билки и лимон.

Португалия има и богата традиция във винопроизводството. Можете да избирате между виньо верде, бикал, енкрузадо, турига насионал, тинта рориз и др. Освен виното мадейра, може да изпробвате черешовия ликсьор Ginjinha.

Почитателите на сладкото може да опитат бадемови бонбони Dom Rodrigo и подобните на тях бадемови сладки morgado. И нещо наистина задължително – пастите с крем (или pastéis de nata), които се приготвят по специална рецепта в Antiga Confeiteira de Belém в Лисабон.

Снимки в текста: manessinger.com


Ключови думи за този текст

2 коментара

  1. Spas Отговори

    На североизток от площад Росиу се намира хълмът със замъка Сао Жоржи. Булевардът на свободата е на североЗАПАД от площад Росиу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *