Лисабон

Лисабон

Лисабон стана достъпна дестинация от София след като „България Ер“ и Wizzair започнаха редовни полети. Така най-западната европейска столица ни открива своите културни и архитектурни съкровища, чудесната си кухня и топло гостоприемство.

Общ преглед

Лисабон
Стръмна улица с финикулар – Ascensor da Glória. Те са общо три.

Градът е разположен на седем хълма до река Тежу, където тя се влива в океана. Климатът е умерен, а зимите са меки, като температурите рядко падат под нулата.

Тъй като през 1755 г. Лисабон е бил напълно разрушен от земетресение и предизвиканите от него пожари, не очаквайте древни забележителности. Въпреки това има доста следи от имперските времена.

Основното, което привлича туристите, са колоритът и възможността за дълги разходки по кривите и стръмни улици на Лисабон. Това е рай за фотографите, които ще бъдат запленени от фасадите, украсени с керамични плочки азулежу, стръмни стълби, прозорци с цветя, нанизите с пране по тесните улици и, разбира се, прословутите трамваи и финикулари.

Трамвай №28 обикаля основните  квартали и е най-любим на туристите, но удоволствието да се повозите с дървените мотриси струва два пъти по-скъпо от обикновените трамваи. Друга популярна линия е №15.

Транспорт

Освен с „България Ер“ и Wizzair, можете да стигнете с Швейцарските линии от Женева, с TAP, както и с KLM и Луфтханза.

От летището можете да се придвижите лесно с червената линия на метрото (Aeroporto – São Sebastião), което е по-евтино от Аеробуса. Аеробусът има две линии, като е малко по-бърз (25-30 минути), а цената е 3.60 евро. Метрото обаче работи от 6,30 до 1 часа през нощта.

Метрото има четири линии (червена, синя, зелена и жълта) и билетчето струва 1.50 евро (още за транспорта в Лисабон – http://www.transporteslisboa.pt). Карта за деня за метро, трамваи и финикулар (Carris+Metro) струва 6.40 евро. Карта за 24 часа с включени билети за железницата до Синтра или Кашкайш е 10.55 евро. При всички случаи трябва да заредите Viva Viagem карта, която струва 0.50 евро.

Освен това можете да закупите карта „Лисабон“ (19 евро за 24 часа), която дава и право на вход за някои забележителности (например, Йеронимския манастир и кулата Белем), важи за трамваите и метрото, както и за влака до Синтра и близкия курорти Кашкайш (http://www.golisbon.com/Lisboa-Card/).

Малко история

Лисабон
Арката

Основан като финикийска колония, градът е бил под владението на римляните и маврите. През 1147 е завладян от Афонсу Енрикеш, първия крал на Португалия, а от 1260 г. е столица на страната.

Достига разцвета си през 16 век, но тогава е и първото голямо земетресение. А през 1755 г. нов трус и последвала приливна вълна убиват една трета от жителите на столицата. Градът е възстановен по план на първия министър маркиз Помбал, чието име носи един от главните площади.

Какво да видим?

Център на града е оживеният площад „Росиу“, от който на северозапад се отправя дългият почти километър „Булевард на свободата“. От двете страни са впечатляващи сгради в стил мануелин. В близост е гарата.

Историческото ядро на града е Замъкът Св. Георги (1 на картата долу), разположен на един от хълмовете, който до 1147 г. е бил резиденция на емира на маврите, а след това на кралете. Дължи името си на покровителя на Англия, когато двете страни стават съюзници през 14 век. Между замъка и реката е историческият район Алфама с неговите бугенвилии и лабиринтите от улички и проходи. Фасадите на повечето къщи са украсени с азулежу. Дотам можете да стигнете с историческия трамвай 28.

Сред малкото сгради, преживели земетресението то 1755 г., е катедралата Se de Lisboa (6), построена през 1150 г. на мястото на джамия.

carmo convent
Carmo convent (вход откъм Археологическия музей)

От манастира Carmo (Convento do Carmo) основан през 1389 г. , са се запазили само стените и готическите арки. Сега там има археологически музей.

Не пропускайте и лифта Santa Justa в съседство – единственият останал вертикален лифт (4), който свързва по-долните улици в района с  Largo do Carmo. От там се открива чудесна гледка към „Росиу“ и „Св. Георги“. До наблюдателната площадка може да се изкачите и по стъпалата.

l3В Белем, който е малко отдалечен и е на югозапад (извън картата), се намира манастирът “Свети Жером” или Йеронимския манастир (Mosteiro dos Jeronimos), построен през 16 в. в чест на завръщането на Васко да Гама от Индия (свободен вход всяка първа неделя). Фасадата му е впечатляващ пример за мануелин – португалската смесица на готика и арабски елементи. Неговата сграда е сред малкото, оцелели при земетресението от 1755 г. В манастрира са погребани Васко да Гама и португалските крале Мануел І и Себастио.

Стражевата кула-фар в Белем е един от символите на Лисабон. Тук се намира и дворецът на президента – „Паласио де Белем“.

Ако планирате да посетите манастира и кулата в Белем (комбиниран билет 12 евро), обмислете дали да не е по-изгодно да купите карта „Лисабон“ за 24 часа, тъй като в този случай, като се отчетат билетите за транспорт, която и да е друга забележителност в рамките на тези 24 часа ще ви излезе безплатно.

Имайте предвид, че много от паметниците в Белем не работят в понеделник. Ако пътувате с трамвай 15, не слизайте на спирка Белем, а на следващата, която е след манастира.

Дворците на Лисабон също са интересни. Дворецът Ажуда (в Белем) е построен в неокласически стил на мястото на разрушен от земетресенията кралски дворец от 15 век. Дворецът Сао Бенту в центъра на Лисабон е бил част от бенедиктински манастир, а сега тук заседава парламентът.

Пристанището датира от 13 век. Оттук са тръгвали експедициите, като тази на Васко да Гама. Сега неговото име носи най-големият мост в Европа.

Мостът „25 април“, който удивително напомня Golden Gate в Сан Франциско, е вторият голям мост през реката. От другата страна, на южния бярг е 28-метровата статуя на Христос по подобие на тази в Бразилия. Смята се, че това място предлага най-добрата гледка към града.

картаИнтерес представляват и църквите Св. Доминик (2), Св. Христофор (3),  Св. Антоний (5) , Лорето (7).

Друти места от интерес са Базилика-да-Ештрела, където е погребана кралица Мария (12), Манастира Сао Висенте де Фора (10) и Националният пантеон (11)

Ако разполагате с повече време, може да разгледате Океанариума (на няколко спирки от летището), библиотеката (13) и ботаническата градина (14).

Арената за борба с бикове Кампо Пекуено (на север) и Паркът на нациите са други интересни места в Лисабон.

В околностите на Лисабон са Синтра, курортите Кашкайш и Ещорил, бароковият замък в град Мафра (най-големият в страната) и дворецът на Келуш в стил рококо, разположен в западния край на града.

Какво да опитаме?

Осолената треска бакалао е символът на португалската кухня. Приготвя се с картофи, лук, броколи, дори със сметана, печена, пържена или на супа. Говори се, че португалците знаят 365 рецепти за бакалао.

Салата от октопод с чесън, зелена супа калдо верде (от специално зеле), наденички chorizo, или фейжоада – ястие от червен боб с парчета свинско месо, са други вкусни предложения. Местната кухня е доста разнообразна, заимства идеи от испанската, арабската и френската и не щади подправките. Освен екзотичните подправки, които са на почит още от времето на откривателите, интерес представлява пири-пири – смес от люти чушки, билки и лимон.

Португалия има и богата традиция във винопроизводството. Можете да избирате между виньо верде, бикал, енкрузадо, турига насионал, тинта рориз и др. Освен виното мадейра, може да изпробвате черешовия ликьор Ginjinha.

Почитателите на сладкото може да опитат бадемови бонбони Dom Rodrigo и подобните на тях бадемови сладки morgado. И нещо наистина задължително – пастите с крем (или pastéis de nata), които се приготвят по специална рецепта в Antiga Confeiteira de Belém в Лисабон. Ще познаете тази сладкарница по дългата опашка пред нея.

Снимки в текста: manessinger.com

 

2 thoughts on “Лисабон”

  1. На североизток от площад Росиу се намира хълмът със замъка Сао Жоржи. Булевардът на свободата е на североЗАПАД от площад Росиу.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *