kusta

Ковачевица, където времето спира

Почти в края на пътя, малко след Огняново е родопското село Ковачевица, община Гърмен. В този труднодостъпен край се редуват български и мюсюлмански села, а това, което прави Ковачевица подходяща цел на едно уикенд пътуване е неповторимата му възрожденска архитектура.

Селото е създадено преди близо шест века, а много от къщите са запазени такива, каквито са били през 19 век. Оттогава са училището, както и църквата Св. Николай. Това всъщност е първото килийно училище в Неврокопско, завършено още през 1820 г.  А църквата – според легендата – е построена със специалното разрешение на султана, издействано от местен, който успял да се наложи като бръснар в Цариград.

Хората там са доста отзивчиви, особено клисарят, който може да ви позволи да се изкачите до върха на камбанарията, откъдето се вижда цялата околност като на длан.

Някога селото е било доста голямо – около 1400 жители през 19 век, сред тях българи, избягали от гонения по време на турското владичество, както и македонски преселници. Половината му жители са били дюлгери и това обяснява много неща.

Тъй като Ковачевица е архитектурен резерват, строителството на нови къщи е сравнително ограничено, както и, слава Богу – попълзновенията на мутро-барока. Именно в това е чарът на селото с неговите виещи се стръмни улички и къщи от дърво и камък. Първите етажи обикновено са от камък, а чардаците на втория етаж са дървени. Покривите от тикли (плоски камъни) довършват впечатляващо несиметричните къщи на Ковачевица.

Макар и официално дом на едва 37 жители, в Ковачевица е доста оживено. Много известни софиянци имат къщи там, посещавано е и от туристи.

Селото е подходящо за уикенд екскурзии. Хубаво е да предвидите, че пролетта там идва по-късно, така че ако искате разцъфнали дървета и зеленина, идете през май. Добре е да имате компания, защото няма организирани забавления. По отзиви на познати напоследък се е комерсиализирано. Аз бях в Ковачевица преди няколко години и впечатленията ми са, че нямаше много заведения, а магазините не бяха препълнени. Всъщност, помня само един “смесен магазин” в центъра.

Любителите на офроуд и на други силни усещения ще намерят достатъчно изпитания. Дори мисля, че е трудно да се стигне с обикновена кола дотам. Още едно препятствие, което е позволило на селата в района да съхранят облика си и да ги предпази от изкушенията, връхлетели недалечни селища като Банско.

Една кратка екскурзия до Ковачевица може да се съчетае с посещение на Лещен, което също е на туристическата карта и е доста по-“усвоено” от тази гледна точка. Ние обядвахме в един стратегически разположен ресторант в бившето килийно училище в центъра. В близост са и резерват „Тъмната гора” и каньонът на река Канина. Село Огняново, където се намира популярният минерален извор Мирото, е на седем километра.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се