Истински коледни базари на няколко часа път

С наближаването на Коледа идват дни на тиха радост, когато традицията повелява дори най-заетите да загърбят ежедневните си грижи, за да се обърнат към нещата, които ценят истински. Открай време децата са в центъра на вниманието по време на рождественските празници. Това се изразява (но не само) и чрез подаръците, които им е носил добрият Св. Никола.

Днес, насърчавана от гениите на маркетинга, тази традиция води до взривно пазаруване, включително на всевъзможни безполезни вещи и сувенири. Но има места в Европа, където на традиционните коледни базари наистина може да усетите бавното наближаване на Святата нощ.

christmarkt

Картичка от 19 век – Нюрнберг


Германия

Този списък неизбежно се оглавява от Нюрнберг – мястото на  най-големия и най-стария, четиривековен базар.

Традицията води началото от реформатора Мартин Лутър. За да отвърне вярващите от католическата традиция, когато подаръците на децата са се давали на 6 декември, денят на Св. Никола, той е измислил да дава играчки в дома си преди Рождество.

Коледният пазар се открива в последния петък на ноември (тази година – 25 ноември, от 17,30 часа) с камбанен звън и процесия.

Това е мястото, от което може да си купите истински, а не пластмасови играчки, или да опитате традиционните меденки, човечета, изработени от сливи и, разбира се, прочутите нюрнбергски наденички и греяно вино. Може и просто да послушате духовия оркестър.

Музеят на пощите предлага пътуване с карета от 1938 г. А през втория четвъртък на декември учениците от Нюрнберг организират празнично шествие с ръчно направени фенери.

Разположен в Бавария, градът е интересен и извън сезона. Той е важен център на германския ренесанс и е останал в историята освен с Нюрнбергския процес, още и с първата жп линия в Германия.

Непременно се отбийте в Музея на играчките с неговите вековни експонати, къщата на Албрехт Дюрер и занаятчийския център Хандверкерхоф (срещу гарата). Ако остане време, вижте и Музея на железниците, където е „Адлер“, първият локомотив в света или Германският национален музей – най-големият културно-исторически музей в Германия.

Как да стигнем? С директен полет на Wizzair

Още 200 коледни пазара се откриват в Германия в края на ноември. Сред тях особено пищни са този в Кьолн, както и дрезденският „Щрицелмаркт“.

В последно време Дортмунд се домогва за ролята на най-голям коледен пазар – 300 щанда и огромна елха. Специален интерес представлява Детското коледно село, където срещу такса от 2 евро децата могат да участват в изработване на украшения и други забавления. Тук, както и в близкия Есен пазарът бе открит на 17 ноември.

Как да стигнем? С полет на Ryanair (Кьолн, Берлин, Меминген и др.) или Wizzair (Дортмунд, Меминген и др.)

Коледен пазар

Прага

На изток привлича Прага, където коледнияте пазари отварят на 26 ноември и остават чак до 6 януари, включително на Коледа. Основните са два – в Стария град и на пл. Вацлав, но има и по-малки, например, пред базиликата Св. Георги до двореца.

Освен че можете да си купите украшения, сувенири и аксесоари, можете да хапнете лакомства, които се приготвят пред очите ви или да опитате прочутата чешка бира.

Как да стигнем? С кола или със самолет (директен полет на България Ер, с прекачване през Виена с Австрийските линии, с прекачване през Милано с нискотарифна компания, цените Милано-Прага-Милано на Ryanair за декември започват от 83 лева).

Коледа

Сибиу

Сибиу, Румъния

Тук е най-големият коледен пазар в Румъния, който предлага и множество концерти, както и детски парк, езда на пони и фабрика за играчки. Пазарът е отворен от 18 ноември до 3 януари 2017 г.

Старият град на Сибиу е разположен на хълм до брега на река Цибин и е под закрилата на ЮНЕСКО. Това е един от най-германските градове в Румъния. Неслучайно все още е известен със старото си име Херманщадт отпреди Трансилвания да се присъедини към Румъния. Бившата европейска столица на културата пази средновековни сгради, сред които се извисява готическата катедрала. Задължителни са посещение са още Дворецът Брукентал (на името на бившия губернатор), в който има няколко музея и съхранява някои произведения на Рубенс, Тициан и Ботичели, както и Етнографският комплекс Астра.

Извън зимния сезон си струва да прекосите високопланинския проход Трансфагарашан (в посока Бран), само заради зашеметяващите гледки.

Как да стигнем? С организирана екскурзия, с кола или с влака през Видин и Крайова

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *