Действащият кратер Накадаке

Най-големият действащ вулкан в Япония – Асо

Ако планирате да посетите действащия вулкан Асо, първото нещо, което трябва да направите е справка за моментното състояние на вулканичната активност: http://www.aso.ne.jp/~volcano/eng/.

Понякога достъпът е частично ограничен поради повишени нива на серни газове, а при последното голямо изригване през ноември 2014 целият район бе затворен и туристите евакуирани поради опасност от инциденти.

Асо е вулкан, разположен на остров Кюшу,  с една от най-големите в света калдери (вулканично образувание, получено при сриване на кратера), около 120 км обиколка и площ от близо 375 кв. км.

Изходната точка за тръгване към вулкана е град Кумамото, докъдето се стига най-удобно и бързо със скоростен влак (Sakura shinkansen) от Хаката (Fukuoka) за около 40 мин. От Кумамото с локален влак от същата гара се стига до Асо.

Пред гарата тръгват автобуси, които за 30-40 минути ви отвеждат до въжената станция.

Най-добре е да останете за нощувка в околностите в някой риокан (традиционен спа-хотел) и да релаксирате изцяло „по японски“.

Районът е известен със сашимито от конско месо и затова внимавайте какво ви предлагат, още повече, че менюто в риоканите е само на японски език.

На връщане може да отделите няколко часа в Кумамото, за да посетите известната крепост или красивите градини Suizenji Jojuen.

You may also like

Comments

One Comment

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се