rokli Италианска мода

Есента идва с три страхотни изложби в София

Скиците на Христо Явашев, маргиналните хора на Пиер Гонор и италианска мода за разкош. В един кратък отрязък от време три напълно различни изложби ще се конкурират за вниманието на столичани.

Докато Явашев предизвиква клишетата и начина, по който възприемаме нещата като готови форми, фотографът Пиер Гонор предизвиква начина, по който възприемаме хората извън обичайния ни кръг. Неговата изложба е част от фестивала Фотофабрика и е в ярък дисонанс с яркото изложение на висшата италианска мода. Дели ги само една стена в Националната художествена галерия, филиал Двореца.

Христо Явашев,  “Кристо и Жан-Клод: Графики и обекти 1963-2014″(СГХГ, 13 септември до до 22 ноември)

Изложбата, която вдигна много шум, е по случай 80-годишнината от неговото раждане. Тя съдържа 133 творби, предимно скици, колажни фотографии и литографии. Показани са и макети и подготвителни работи за инсталациите, както и някои елементи (един от прочутите варели, опакован телефон). Всъщност скиците и макетите са всичко, което остава, след като инсталацията се демонтира и материалите се рециклират. Приложени са и много снимки, сред които и първата опакована сграда  в Берн.

Някои от проектите не са осъществени. Други – видно по годините на подготвителните скици, са подготвяни дълго и Кристо и Жан-Клод са се връщали постоянно към тях. Всъщност това е най-ценното на изложбата – възможността да се види част от творческия процес.

„Завесата“, Колорадо, САЩ, 1972
„Завесата“, Колорадо, САЩ, 1972

Пиер Гонор, Различните аз (15 септември до 18 октомври, Двореца)

Роден във Франция през 1963 г., oт 1988 г., фотографът живее в Мадрид и негови творби са в колекцията на “Рейна София”, гостували са и в големите световни галерии. Той търси персонажите си сред хората, отритнати от обществото и ги представя с ренесансово внимание към светлината и композицията. Неговите герои роми от  Севиля, или хора, заснети във Венеция, индустриалното крайбрежие на Местре, “Старото гето” на Канареджо и още много бездомници и емигранти.

Пиер Гонор
Пиер Гонор

Италианската мода – родена от мечти” (от 16 септември до 18 октомври, Бална зала на Националната галерия – Двореца)

Изложбата е посветена на историята на италианската мода.  Включва 22 тоалета на 19 от най-изявените италиански дизайнери: Джорджо Армани, Алесандро Анджелоци, Ренато Балестра, Лаура Биаджоти, Мариела Бурани, Роберто Капучи, Франко Чамбела, Енрико Ковери, Джанфранко Фере, Марела Ферера, Сестри Фонтана, Ирен Голицына, Раниеро Гатинони, Гай Матиоло, Виничо Пайаро, Валентино, Версаче, Ида Фери, Лука Литрико.

Национална галерия
Италианска мода

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се