Нови вкусове завладяват Италия

Гастрономическата изложба Pitti Taste, която приключи преди дни, показа растяща готовност на италианските производители на храни и напитки да експериментират, следвайки новите мании, които вече заразяват и такива традиционни сфери като производството на хляб и сирене.

Изложбата се провежда ежегодно във Флоренция и е отворена за всички срещу билет от 20 евро. Срещу това можете да дегустирате цял ден тоскански хлябове, конфитюр, пармезан с трюфели, шоколад или вино.
Изложбата се смята за представителна по отношение на налагащите се вкусове. В опита си да удивят производителите все по-често залагат на неочаквани съставки и съчетания на продукти. Например Cioccolato La Molina представя различни видове шоколад – със средиземноморски треви, чили, кориандър и др. Производителят на хляб, десерти и тестени изделия Galameo предлага сладък крем от сметана с лешници и студено пресован зехтин. Една от пиворарните забавлява посетителите с бира с вкус на стриди и миди, друга предлага пиво с кориандър.

Увеличеният интерес към здравословни продукти, особено биохрани е една от отчетливите тенденции.
Веганството и безглутеновите диети карат производителите да бъдат изобретателни, коментира РБК. Например, TortaPistocchi представя веганска торта VeganOK: без брашно, лактоза и животински мазнини. Производителят на кашкавал Bertinelli предлага кашкавал без глутен.

Това е малко смешно, тъй като хората с непоносимост към глутен според различни проучвания са един на 150, максимум 100 човека (тоест под 1%). В някои от форумите (особено по т.нар. женски сайтове) можете да прочетете, че от това заболяване страдат до 10% от населението, но това не е вярно. В същото време вече над 20% от потребителите в САЩ купуват такива продукти, световни звезди като Гуинет Полтроу и Новак Джокович ги препоръчват. Световната мания създаде пазар за 3 млрд. долара, изчисли преди време британският „Телеграф”.
Сега вече манията достигна слънчева Италия. Все пак има надежда за традиционните продукти. „Тази тенденция едва ли ще повлияе силно на италианската кухня. Сега има висококачествени безглутенови продукти, но цената им е доста висока, за да започнат да се прилогат широко в италианската кухня. Освен това, типичните италиански храни като пица, паста или хляб придобиват друг вкус без глутен”, коментира председателят на Консорциума на производители на пармиджано реджано Рикардо Десерти пред РБК.

И още промяна, която може да не ви хареса. Традиционната винена култура в Италия е в отстъпление. Една от причините за въдхода на крафтовите пивоварни е, че производството на бира, за разлика от производството на вино не изисква задълбочени познания. Марко Паланти, собственик на Castello di Ama, коментира: „Сега пием четири пъти по-малко вино в сравнение с 60-те и 70-те години. Модата в света на напитките се променя и в такива традиционни производители на вино като Италия, Испания и Франция расте търсенето на бира и коктейли. Виното вече се смята за старомодна напитка сред младите. Друга причина за намаляването на интереса към виното е отсъствието сред младите на интерес към създаване на семейство. Напълно променяме навиците си. Когато бях млад, обядвах и вечерях вкъщи и заедно с храната задължително се сервираше вино. Сега младите предпочитат да живеят сами, а да се пие вино сам няма смисъл, тъй като това е напитка, която трябва да се разделя с другите”.

Къде да опитаме традиционна италианска храна и вино?

Все пак (и все още) туристите имат много възможности да се насладят на добрата храна и вино в Италия. Те могат да се възползват от множеството кулинарни и винени турове. Не препоръчаме такъв тур защото нямаме личен опит. А от това, което видяхме на сайтовете на обявените за най-добри кулинарни турове, остава впечатлението за малко нагласена работа. Хубавото е все пак, че туровете дават възможност за запознаване с процеса на приготвяне на храната. Ако имате интерес към подобно преживяване, пригответе се за цени от над 100 евро на човек.
По-добра възможност са фестивалите. Например, по време на едномесечния фестивал на виното в Южен Тирол, чиято кулминация е на 6 юни, също ще има възможности за дегустации. Организиран е безплатен транспорт от Болцано.
А през един дълъг уикенд през ноември в района на Лигурия (тук произвеждат голямо разнообразие маслини, сорт таджаска) празнуват новия зехтин по време на фестивала OliOliva. Тогава производителите се срещат с купувачи от Средиземноморието, а посетителите могат да си купят освен зехтин, още козметика и дори лечебни продукти на базата на зехтин. В Империя Онелия (намира се между Ница и Генуа) има и Музей на зехтина.
Ако идеята за специални турове не ви допада и искате по-натурално приживяване, с малко повече търсене ще откриете чудесни къщи за гости, които предлагат домашно приготвена храна.
Много добра възможност е почивка на бартер. Всяка година между 18 и 24 ноември в Италия се организира седмица на бартера, като участващите стотици хотели предварително обявяват срещу какви стоки и услуги ще ви дадат безплатна нощувка. Можете да предложите да им направите сайта или да поработите в хотела.. Краят на ноември не е лош период за посещение на Италия – след като е приключил туристическият сезон е спокойно, а в доста райони все още е достатъчно топло. Извън тази седмица, десетки хотели също предлагат нощувки на бартер, често срещу помощ в градината или кухнята. Какъв по-добър начин да се научите да готвите като италианец?

Споделете своите кулинарни приключения в Италия като изпратите отзив на електронната поща: member@kufar.eu

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *