Наследството на викингите

  • На 17 юни 1944 г. след проведен референдум Исландия е провъзгласена за парламентарна република, независима от Кралство Дания.
  • Исландците сигурно са единственият народ в света, в който всеки познава добре историята си (или поне официалната). Поименно могат да бъдат изброени всичките му жители след норвежкия викинг Инголфур Арнарсон, който пръв стъпва тук през 874 г. Биофармацевтичната комания “DeCODE genetics” е стартирала програма за съставяне на пълна генетична карта на Исландия с цел преборване на наследствените заболявания. Днес населението на страната наброява 320 000 жители (от които над 200 000 са в столицата Рейкявик), които обитават територия от 102 000 кв. км.
  • Исландците нямат фамилия – само име и презиме (бащиното име, към което се добавя „сон” за момче и „дотир” за момиче). Освен това е забранено кръщаването с чужди имена.
  • През 930 г. в Исландия е сформиран първият парламент в света – Алтингът. Днес в него заседават 63 депутати четиригодишен мандат.
  • Това е страната с най-ниска престъпност в цивилизования свят. Исландия няма въоръжени сили и техника, с изключение на катерите на бреговата охрана
  • Под територията й е границата между северноамериканската и евроазиатската тектоничии плочи, които се отдалечават една от друга със скорост 2 см на година. Според една от градските легенди, земната повърхност тук дотолкова наподобява лунната, че преди кацането си на Луната през 1968 г. американците изпробват тук екипировката си.
  • Въпреки близостта си до Полярния кръг, климатът на страната е сравнително мек заради Гълфстрийм, който обмива южното и западното й крайбрежие, и вулканичната активност. Средната температура през декември е – 1 градуса, през декември – 11 градуса.
  • Метеорологичното време е толкова променливо, че има поговорка – „Ако времето не ви харесва, изчакайте една минута”…
  • Часовият пояс на Исландия съвпада с гринуичкото време. Страната не преминава към лятно часово време.
  • 99% от използваната енергия е геотермална. Горещата вода от гейзерите се използва за отопление на градските жилища и басейни, както и в оранжериите, в които се отглеждат дори банани. Тъй като не може да изнася излишъка от добитата енергия, държавата решава друго – внос на енергоемки производства. Така в Исландия се настаняват алуминиевите заводи, които работят с вносна бокситова руда.

Наследството на викингите

Малката държава проявява изключителна твърдост на характера. Тя успя да излезе победител в продължителните риболовни войни с Англия („войната за треската”), в момента се бори за правата си във войната за скумрията с Брюксел.

През 2005 г. само тя даде подслон на великия Боби Фишер и отстоя на исканията на САЩ за екстрадикцията му.

Макар и изолирана географски, Исландия съумява да влияе на световните събития по различни начини. През 1986 г. в Рейкявик се провежда историческата среща на върха между Горбачов и Рейгън, която слага началото на края на Студената война и на СССР.
Една доста продължителна активност на вулкана Лаки през 1783-1784 г. променя средните температури на Европа, Азия и Африка с 3 градуса, а всички помним как изригването на онзи вулкан с непроизносимото име през 2010 г. вкара въздушния трафик в колапс

Исландия наскоро изтегли кандидатурата си за членство е ЕС. Една от причините – протекцията на риболовната и рибопреработвателната й промишленост, както и на селското стопанство.
Тъй като исландската крона не дава стабилност на икономиката, обмисля се преминаване към канадския долар.

Туризъм

Активният туристически сезон е от май до октомври. През юлските бели нощи продължителността на деня е близо 22 часа, през декември – само 5. През зимата повечето пътища във вътрешността на страната са затворени.
Исландия е доста отдалечена както от Европа (800 км от Шотландия, 970 км от Норвегия), така и от САЩ. Достъпът е по море (круизи) и по въздушен път. Най-голямата местна авиокомпания Islandeair e основен инициатор за развитието на селския туризъм. Най-многочислени тук са гостите от Германия и Великобритания.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *