Navagio -byLiveZakynthos Зикантос byLiveZakynthos

На плаж в Гърция

Навагио (Navagio Beach) на остров Закинтос е известният плаж с останките от кораб, заобиколен от непристъпни скали. Корабокрушението е станало през октомври 1980, когато при бурно море е възникнала повреда в машинното отделение, и корабът, натоварен с контрабандни цигари, се е оказал неуправляем. Закинтос e един от Йонийските острoви в западната част на Гърция.

В близост е плажът Порто Кацики (Porto Katsiki Beach) на остров Лефкада. Островът, свързан с Омир, има богата история и със сигурност няма да скучаете.

А на съседния остров Кефалония е безкрайният плаж Миртос (Myrtos).

Миртос - сн: Charly1995
Миртос

Плажът Воутоуми (Voutoumi Beach) на остров Антипаксос привлича освен с кристални води, и с вечнозелени хълмове. Антипаксос е много малък остров в Йонийско море.

Antipaxoi-Costas78
Антипаксос

Елафонисос е малък, екзотичен остров край бреговете на Лакония, близо до Пелопонес, на юг. Местните жители са малко повече от 300 и повечето хотели са управляват от няколко семейства. Известен е с тюркоазените си води. Най-известните плажове са Sarakiniko, Fragos (Simos) и Panagias Nissia.

Елафонисос
Елафонисос

Саракинико (Sarakiniko Beach) има и в Милос и привлича с белия пясък и скалисти образувания. Милос е вулканичен остров в Егейско море, на север от Крит. Катакомбите на Милос от 1-5 век, са сред трите най-важни открити катакомби (общо 74), заедно с тези в Рим и Свещените земи.

Саракинико
Саракинико

На югоизток от остров Крит, което ще рече на юг от Елафонисос, е Елафониси – малък остров, чийто едноименен плаж е прочут с розовия пясък.

Elafonisi-Miguel-Carvalho
Елафониси

В близост до Крит са двата острова Грамвуса – Агриа Грамвоуса и Имери Грамвоуса и живописната лагуна Балос (Balos)

Балос
Балос

От островите в Егейско море ще отбележим Спорадите на север и преди всичко Скиатос и Скопелос. Те са известни предимно с това, че са послужили за снимките на “Мамма миа”. Зеленият остров Скопелос има 100 км плажна ивица, а сред известните плажове са Кастани и Милия и по-каменистият бряг на Панормос. Островът е съхранил автентичната си архитектура благодарение на ограничения, въведени от местните власти – сградите трябва да са до два етажа и не се разрешава алуминиева дограма.

Как да стигнем?
За повечето острови вариантът е да се комбинира пътуване с кола и ферибот, но трябва да имате предвид, че последното може да излезе скъпо, ако пътувате с кола. Някои автобусни превозвачи предлагат комбиниран билет, който включва и цената на ферибота.
За достъп до Крит връзката е през Пирея, а цената на ферибота е около 35 евро за човек. В Ираклион (Крит) има и летище, така че може да си спестите над 20 часа път с кола, ако летите с Аegeanair.com, Австрийските линии или с Уизер през Бари.

От Пирея или Сирос или може да се придвижите и за Милос. (Виж тук и тук)

За Закинтос също има ферибот (от Калини), както и самолетна линия от Атина. По-евтиният вариант е с влак. Фериботът за йонийските острови е тук.
За Скопелос трябва да вземете ферибота от Волос или от Agios Konstantinos на п-в Халкидики.
Разписания и цени на ферибота за Егейските острови – тук или тук

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се