Neuschwanstein_at_sunset Нойшвайнщайн

С децата по света: Замъци в Германия

През Средновековието по германските земи са изградени около 20 000 крепости и много от тях оцеляват до наши дни.

Два образа изникват в представите ни, когато стане дума за немски замъци – замъкът Нойшвайнщайн и крепостта в Хайделберг, а към тях Дойче веле добавя още 10 най-красиви замъка в Германия:

карта на замъците в германия

Нойшвайнщайн

Този замък (в превод Нова лебедова скала) е най-известният от всички германски замъци, защото се превърна в емблема на Дисни. Разположен е в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, близо до Тирол. Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, баварският владетел Лудвиг започва през 1869 г. строежа на своя „замък на мечтите“, но не го завършва.

Замъкът в Хайделберг

Това е един от най-рисуваните замъци. Започнат е в началото на 14 век. Поради сторителството, продължило три века, архитектурата му съдържа както готически, така и ренесансови елементи. По време на Пфалцката Война за Наследство пез 1688-1697 в по-голямата си част замъкът е разрушен, а после и опожарен. Напълно запазена е църквата, а в крилото Рупрехт е останала непокътната впечатляваща рененансова камина.

Замъкът Хоенцолерн

Разположението на замъка Хоенцолерн му придава зашеметяваща красота. Той се намира в германската провинция Баден Вюртемберг на 855 метра надморска височина. През 1850 година наследствената резиденция на династията Хоенцолерн е обновена. От тази династия произхождат германските крале, управлявали в периода 1871-1918 година.

Крепостта Вартбург

Вартбург е една от най-значимите германски крепости. В нея Мартин Лутер намира убежище между 1521 и 1522 година. Тук той превежда Новия завет на немски език. През ХVІІІ-ти в нея отсяда поетът Йохан Волфганг Гьоте, който е във възторг от околната природа. Крепостта е построена около 1067 година във възвишенията до Айзенах, а през 1999 година е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО.

Нюрнбергският замък

През Средновековието Нюрнбергският замък е бил седалище на кралете на Свещената Римска империя. Разрушен през Втората световна война, замъкът по-късно е отново издигнат – в съответствие с оригинала.

Замъкът Елц

Замъкът Елц e един от най-известните в Германия, тъй като дълго време краси гърба на банкнотата от 500 марки. Построен е в началото на XII век и се извисява на 70-метрова скала по поречието на Мозел.

Бургхаузен

Според Книгата на рекордите на Гинес, замъкът Бургхаузен в Горна Бавария е най-дългият в света – дължината му възлиза на 1025 метра. Изграден през XI век, замъкът служи първоначално за резиденция на баварската династия Вителсбах

Крепостта Марксбург

Крепостта Марксбург, която се извисява над градчето Браубах, е построена през XII век. Тя е единствената средновековна крепост в долината на Среден Рейн, която никога не е била разрушавана. Също е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Крепостта Райнщайн

Крепостта Райнщайн се споменава за пръв път през 1323 година. В ранния XIX век тя е застрашена от срутване. Пруският принц Фридрих я купува по молба на германския архитект Карл Фридрих Шинкел, който извършва основен ремонт.

Замъкът Кохем

Кохем е най-големият замък по поречието на Мозел и един от символите на град Кохем. Предполага се, че замъкът е изграден през XI век. През ХVII век обаче той е разрушен. Около 1877 година започват работите по възстановяването му.

Замъкът Алтена

В този замък, намиращ се на територията на провинция Северен Рейн-Вестфалия, учителят Рихард Ширман открива първия хостел (по-точно Jugendherberge) в света. Сградата е на повече от 800 години.

Крепостта Зацвей

Крепостта Зацвей е построена през ХІІ век. Тя е една от малкото оцелели крепости със запазен воден ров. Особено популярни са коледните и великденски базари.

На снимката: “Neuschwanstein at sunset” by Tamcgath  via Wikimedia Commons.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се