Безплатни неща: Италия

Италия е една от страните в Европа, в които е относително лесно да си осигуриш безплатна нощувка. Освен чрез „каучсърфинг“ – популярната и у нас мрежа, можете да си осигурите подслон и като обещаете да помагате в градината на вашия любезен домакин от Тоскана или Южна Италия. Ако не успеете да намерите подходяща оферта в сезона, можете да се възползвате от седмицата на бартера.


Седмица на бартера

През ноември много семейни хотели в Италия отворят врати за туристи в замяна на малки услуги или доставки на стоки. Можете да предложите преводачески услуги, да поработите като камериерка, да преправите сайта на хотела или да му доставите чаршафи (Потърси оферта тук – http://en.settimanadelbaratto.it/)

Възползвайте се максимално от първата неделя на всеки месец, когато публичните музеи, паметници и археологически обекти са безплатни за всички посетители.

В много италиански градове и особено в Рим, който е музей на открито, можете да посетите редица основни забележителности без заплащане от фонтаните до Circo Massimo, където сега се провеждат концерти или Largo di Torre Argentina, където е убит Цезар. Ето кои са по-известните забележителности, които можете да посетите безплатно:

Църквите в Рим

Безплатно е посещението на повечето църкви, начело с базиликата „Св. Петър“ в Рим (но не и купола, проектиран от Микеланджело; входът за него е 9 евро). Е, за църквите в Рим сме обещали подробна статия, затова сега ще се ограничим с Базиликата Св. Петър в окови (San Pietro in Vincoli), разположена близо до форума. Хората  се тълпят тук, за да видят статуята на Мойсей на Микеланджело и веригите, които Св. Петър вероятно е носил, когато е бил затворник.

Ватикана
Дори музеите на Ватикана, включително Сикстинската капела, могат да бъдат посетени безплатно в последната неделя на всеки месец от 9 до 14:00. Не се наемаме да прогнозираме опашките.

Пантеонът в Рим
Изграден между 118 и 125 г. преди Хр. като римски храм, Пантеонът е преобразен като католическа църква през 609 г. Архитектът Филипо Брунелески го използва като вдъхновение, когато проектира купола на катедралата във Флоренция. Мнозина италиански крале и Рафаел са погребани тук. На гроба на великия художник ще прочетете надписа Ille hic est Raphael timuit quo sospite vinci, rerum magna parens et moriente mori (Тук лежи прочутият Рафаел, от когото приживе природата се страхуваше, че ще бъде овладяна, а когато почина, тя умря заедно с него). В събота в 17 часа се провежда литургия, а в празничен ден – от 10:30 часа. Всяка вечер (без неделя) от 19 часа има безплатна 30-минутна обиколка на Пантеона.
В близост е и арката на Константин, построена, за да отбележи триумфа на император Константин над Максенций, след което разрешава християнството в Римската империя.

Испанските стълби

Испанските стълби

Испанските стълби в Рим
Това е най-дългото стълбище в Европа, което води от площад Испания до църквата Тринита дей Монти. Наречени са испански, след като испанското посолство се премества на площада, където се намира и къщата на английския поет Джон Кийтс. Оттук вечер тръгва безплатна обиколка на Рим (www.newromefreetour.com). В близост е паркът на Вила Боргезе, но галерията е с вход.

Яникул (Джаниколо), Рим
На хълма, разположен близо до Трестевере, се намират манастирите Сан Онофрио, където умира поетът Торквато Тасо, и Сан Пиетро ин Монторио, построен там, където според преданието е разпънат апостол Петър. Тук е Темпието (Piazza San Pietro in Montorio 2) – първото произведение на Високия Ренесанс.
Паркът Джаниколо предлага великолепна панорамна гледка. Можете да се насладите на безплатното куклено шоу на Teatro Verde.

Арсеналът във Венеция
Основан през 1104 г. той е като град в града. В славните му години, което ще рече през 16 век, тук са работили 16 хиляди души. Невинаги е отворен за публиката, но част от комплекса се използва за биеналетата на изкуствата и на архитектурата, които се провеждат през година. (labiennale.org). В близост е градината Giardini Pubblici, един от малкото паркове, където децата могат да поиграят.

Санта Мария дела Кончеционе
Манастирът, разположен на известната Виа Венето в Рим, съдържа картини на Караваджо и Гуидо Рени. Плашещо интересна е криптата на монасите капуцини в манастира, чиито стени и тавани са богато украсени с костите на 4000 монаси.

Флоренция

Поклонение на овчарите от Гирландайо

Църквите във Флоренция
Santo Spirito е един от шедьоврите на Брунелески, а интерес представлява и дървеното разпятие от 15 век, тъй като едва преди години учените обявиха, че скулптурата на Христос е дело на 18-годишния Микеланджело. В близост е Santa Felicita. San Miniato пък е една от църквите, които са запазени почти непокътнати от 16 век. Santa Trinita привлича с фреските на Гирландайо (известен не само с това, че негов чирак е бил Микеланджело).

Палацо Векио във Флоренция
Това е сградата на градския съвет, някога дворец на Медичите. Имате свободен достъп до галерията.

Други събития
Международният градски театрален фестивал в Рим е през септември и можете да бъдете изненадани от спонтанни танцови, музикални и други представления в целия град.

Целият Рим се превръща в сцена по време на Estate Romana (http://www.romeguide.it/estate_romana), летния фестивал на Рим, който тази година посреща музиканти от Роби Уилямс и Елтън Джон до Линкин Парк и Тото. От юни до септември са предвидени стотици концерти, филмови прожекции и представления – някои от тях безплатно.

На празника на Успение Богородично (15 август), улиците оживяват с танц за Gran Ballo di Ferragostо, а площадите стават сцена за професионални танцьори.

 

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *