Франкфурт, Хауптвахе

Франкфурт-на-Майн

Франкфурт е преди всичко финансов и търговски център, но любителите на пътешествия не бива да смятат, че градът е само за командировки. Пълното име е Франкфурт-на-Майн, защото има и Франкфурт-на-Одер.
Население – 701 350 души (2013)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1720 км
Най-добро време за посещение – пролетта, по време на Нощта на музеите или за Панаира на книгата през есента.
Средна дневна температура: през пролетта – 15 градуса, през лятото -25 градуса, през есента – 14 градуса, през зимата – 5 градуса.

[textblock style=“2″]Историята на града започва през V-IX в., когато франките се заселват на брега на Майн (оттук и името на града). Първите исторически сведения за Франкфурт са от 794 г., когато Карл Велики свиква Франкфуртският синод. През средните векове той е бил свободен град (Reichsstadt), подчиняващ се само на императора и място за коронация на немските крале. Всъщност кралете са се избирали тук още през ІХ в., но до 1562 г. коронацията е била в Аахен. Успява да запази неутралност през Тридесетгодишната война и макар да попада под френско владение при Наполеоновите войни, остават свободен град. След разпадането на Свещената римска империя (962–1806) Франкфурт се присъединява към Рейнския съюз. След Виенския конгрес (1814–1815) става част от Германската конфедерация – до Австро-пруската война от 1866. След революцията от 1948 г. свободно избраният германски парламент е заседавал за една година именно във Франкфурт – в Paulskirche.
Още през Средновековието градът благодарение на свободния си статут, се обособява като един от главните търговски центрове в Европа. От 1150 г. тук се провежда известният панаир във Франкфурт (Frankfurter Messe), а от 1478 г. – панаирът на книгата.
Франкфурт е и родното място на Гьоте.
Днес в града седалища имат повече от 300 банки, както и Европейската централна банка, която наскоро се премести в нова сграда.[/textblock]

[textblock style=“2″]Как да стигнем
Летището на Франкфурт на 12 км югозападно от Франфурт на Майн. Летище Франкфурт-Хан е на 123 км от града, в посока Трир. Най-лесният начин да стигнете е с автобуса, като билетите се купуват от офиса на Дойче бан/сайта на Дойче бан.
[/textblock]

Карта със забележителности,Франкфурт, Германия
Карта със забележителности на Франкфурт

[textblock style=“2″]Основни забележителности

Хауптвахе e централният площад, където е разположена бароковата сграда на караулната (градската полиция), открояваща се на фона на небостъргачите. Оттук тръгва Цайл (Zeil) – най-известната търговска улица.

Römer («римлянин») е сградата на кметството, един от символите на града, разположена близо до северния бряг на Райн. Така се нарича средната от трите сгради, защо – не е много ясно. Знае се само, че през 1405 г. общината купува от частни лица сградата, както и съседната Къща на златния лебед за 800 гулдена и с обещания за пожизнена рента. Тук се е провеждал изборът на императорите.
Катедралата (Kaiserdom St. Bartholomäu) е имала голяма роля по време на Свещената римска империя, тъй като тук сe е извършвала коронацията на императора. Разрушавана е частично няколко пъти, включително по време на Втората световна война. Църквата на Св. Павел е била главната лютеранска църква в града и е известна главно с това, че тук е било решено обединението на Германия през 1848 г. и приета първата конституция.

Градът разполага с много музеи – Природо-научният музей Зенкенберг с голямата си колекция на динозаври, птици и кристали, Музей на иконите, Schirn Kunsthalle и къщата на Гьоте (последните две близо до Рьомер). В края на август е празникът на Museumsufer, крайбрежната улица с музеите.
Не трябва да се пропуска галерията Städel (на южния бряг), носеща името да своя благодетел – банкера Йохан Щедел, най-малкото защото това е една от малкото галерии в света, в които има картина на Вермер – „Географът“ (той е оставил само около 30 картини), както и ценни произведения на Моне, Мане, Реноар, Ботичели. През 2015 г. галерията чества 200 години и по този повод е организирана богатата изложба „Моне и раждането на импресиионизма). В близост е Либикхаус с ценната си колекция от скулптури и интересна фасада.

Има и две ботанически градини – Palmengarten, най-голямата в Германия и Ботаническата градина на Университета Гьоте.
Зоологическата градина е една от най-големите в света.

Една от най-добрите гледки към града предлага кулата Майн тауър – срещу вход от 6 евро. Посетете я вечер (работи до 21 часа през лятото), за да избегнете опашките и да се насладите на залеза над небостъргачите. Безплатната алтернатива е молът „Галерия“, който предлага изглед към караулната.
[/textblock]

[textblock style=“2″]Някои цени в заведение*
Кока Кола (330 ml) – 2.05 €
Бира – 3 €
Комбо сандвич/МакМеню – 6.65 евро
[/textblock]
*Средни цени по Numbeo

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *