Шофирайте като в чужбина!

Напоследък отново нашумя темата за безопасността по пътищата, а и на някои от вас сигурно предстои пътуване с автомобил зад граница. Обикновено сме доста по-примерни зад волана, когато сме извън България, но малко повече информираност никога не е излишна.

ОБЩИТЕ ПРАВИЛА

 • радар
  Радарите дебнат навсякъде

  ЗА СКОРОСТТА. В повечето от страните ограниченията на скоростта са 50 км/ч за населените места (с изключение на Албания – 40 км/ч), 80-100 км/ч извън тях (в зависимост от броя на обособените платна, видимостта – мъгла, замърсяване, проливен дъжд, а някъде дори от часовете или сезона, напр. Финландия) и 120-130 км/ч за магистралите (с изключение на Швеция и Естония – 110 км/ч, Норвегия – 90 км/ч, и Германия, където няма ограничения). Това е само най-обща постановка – разбира се, преди всичко трябва да се съобразявате с локалните знаци, защото изключенията са много. Дори по германските аутобани, където човек е склонен да се увлича, много често има ограничения на скоростта… За да сте по-сигурни, най-лесно е да спазвате правилото „10 км/ч надолу“.

 • ЗА КОЛАНИТЕ. В страните от ЕС те са задължителни и за пътниците на задните седалки
 • ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМОТО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ. Както и у нас, така и в повечето страни, то е 0.5 промила. Не е така в Румъния, Унгария, Чехия, Словакия,  където има нулева толерантност – 0 промила. В по-северните страни – Финландия, Швеция, Норвегия, Полша, Естония, максимално допустимите промили са 0.2. Най-либерални са Малта и Великобритания – 0.8 промила (но 0.5 в Шотландия!).
  Тъй като нещата са на кантар и навсякъде санкциите са жестоки за всяка превишена десета от промила, да не говорим за участие в ПТП или дори леко чукване на кола при паркиране – по-добре е наистина да „не карате пил“.
 • СВЕТЛИНИТЕ ПРЕЗ ДЕНЯ са задължителни за Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Италия, Полша, Швеция, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария, както и за Хърватска през есенно-зимния сезон. В Австрия, Испания и Хърватска – само за мотоциклетистите. В Гърция, Португалия, Ирландия, Великобритания и Франция използването им е по-скоро препоръчително.
 • АНТИРАДАРИТЕ. Използването и дори притежаването им е забранено в повечето страни. Изключение са Дания, Малта, Кипър и Исландия. Допустимо е обаче ползването на карта на радарите, вградена в GPS-a. В Гърция те са разрешени само ако имате специален лиценз.
 • Ползването на МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ без hands-free е забранено навсякъде. В Испания е забранено и ползването на слушалки по време на шофиране. Проблеми с hands-free-то може да имате и във Франция
 • ПАРКИРАНЕТО. Глобите за неправилно паркиране действат навсякъде и не са малки…
 • ВИНЕТКИ, ПЛАТЕНИ ПЪТИЩА, ПЪТНИ ТАКСИ. Пазете квитанциите си за платените пътища. При случайна проверка глобите са солени. „Най-безплатна“ е Германия (с изключение на 2 тунела и един панорамен път). Магистралите там също все още не се таксуват за леки автомобили, но от 1 януари 2016 г. се въвежда електронна винетка и за тях (от порядъка на 1 евро за ден).
 • ДВИЖЕНИЕ В ЛЯВАТА ЛЕНТА: Кипър, Малта, Ирландия, Великобритания
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СА: два триъгълника, светлоотразителна жилетка, аптечка, пожарогасител, а в някои страни като Испания могат да ви проверят и за резервна гума, както и за инструменти за сменянето й.

 

НЯКОИ ПРЕПОРЪКИ

 • Добре е да си направите допълнителна пътна ЗАСТРАХОВКА за чужбина
 • Ако колата ви е с ГАЗОВА УРЕДБА, вижте предварително газостанциите по вашия маршрут. Иначе рискувате да останете на сухо в скандинавските страни или Испания…

 

ГЛОБИТЕ в някои страни (в евро)

Обикновено подлежат на обжалване, но не си струва. В много страни ще ви задължат да си наемете адвокат… Тъй като България все още не е сключила съответните междудържавни споразумения, може и да не си платите (в по-цивилизованите държави) и после у нас да получавате призовки с растящи суми, но това едва ли е вариант. А и така си отрязвате пътя за повторно преминаване през държавата-ищец.
Също така по-добре не се опитвайте да давате подкупи – може и да ви арестуват.

 • Германия. Противно на очакванията, там глобите за превишена скорост не са чак толкова големи. Ако надвишаването е до 10 км/ч извън населено място, санкцията е 10 евро и не се отнемат точки – затова често ще видите автомобилният поток да се движи точно под ръба на тази стойност. Но за употреба на алкохол наказанията са зверски. С малко над 0.5 промила ще платите 500 евро, а с повече глътки може да ви настанят и зад решетките, за да добиете преки впечатления за живота на затворниците там.
 • Гърция. За глобите в южната ни съседка като една от най-посещаваните дестинации за сплашване ще дадем малко по-детайлна информация. Добре е да знаете, че ако платите в срок от 10 дни, ползвате 50% отстъпка. И да имате предвид, че там хаосът по пътищата не е много по-различен от нашия…
Превишаване на скоростта до 20 км/ч 40
Превишаване на скоростта от 20 км/ч до 30 км/ч 100
Превишаване на скоростта с повече от 30 км/ч 350
Алкохол от 0.5 до 0.8 г/л 200
Алкохол от 0.8 до 1.1 700
Алкохол от над 1.1 1200
Без колан 350
Забранено изпреварване 700
Преминаване на червен светофар 1050
Неспиране на знак „стоп“ 900
Отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека 200
Спиране на непозволено място 80
Паркиране на тротоар 120
Паркиране пред гаражи 325
Използване на  антирадар 2000

 

 • Италия
Превишаване на скоростта до 10 км/ч 20-75
Превишаване на скоростта от 10 км/ч до 40 км/ч 75-300
Превишаване на скоростта с над 40 км/ч 190-760
Неспазване на ограничителните знаци 190-760
Забранено изпреварване 300
 •  Финландия. Тук въпросът с глобите е най-сложен, защото размерът им зависи от … доходите на нарушителя. Неотдавна нашумя случаят с финландски бизнесмен, който беше глобен с 54 000 евро за превишаване на скоростта с 23 км/ч. А е имало и по-драстични случаи… Така че едва ли бихте искали да тествате как биха таксували един редови български гражданин.
 • Франция. Глобите варират в зависимост от конкретния случай. За превишаване на скоростта в населено място е 135 евро. Извън населено място, ако карате с превишение по-малко от 20 км/ч, е 68 евро; до 50 км/ч – 135 евро; с превишаване над 50 км/ч може да достигне и 1500 евро.
 • Швейцария. По швейцарски педантично се таксува всеки допълнителен „превишен“ километър.
Превишение на скоростта Населено място Извън населено място Магистрала
От 1 до 5 км/ч 40  40  20
от 6-10 км/ч 120  100  60
от 11-15 км/ч 250  160  120
от 16-20 км/ч Отнемане на СП  240  180
от 21-25 км/ч Отнемане на СП Отнемане на СП  260
С повече от 25 km/h Отнемане на СП Отнемане на СП Отнемане на СП

 

И накрая. Вместо да пресмятаме на калкулатора колко ще ни излезе това или онова нарушение и да си вгорчаваме почивката, по-лесно ще ни бъде да играем по правилата. А още по-добре би било да шофираме у нас така внимателно, както го правим в чужбина.

Приятно пътуване!

 

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се