Caminito del Rey

Две нови атракции в Европа предлага Lonely Planet

“Пътеката на краля” (El Caminito del Rey) – Испания

“Най-опасната пътека в света”, както е наричана с известно преувеличение, е отворена отново за посещения от 29 март тази година, след като претърпя ремонт за милиони през последните 15 години. Тя се извива в продължение на 3 километра в скалите на клисурата Ел Чоро (на около 60 км от Малага) на височина 100 метра над течението на реката.

Caminito del Rey
Изградена още през 1905 г. за обслужване на строящия се язовир, тя не е била поддържана чак до 2001 г. и състоянието й е било плачевно – прекъсната на места, без парапет (при широчина 1 метър) и със счупени дъски. Само за една година там намират смъртта си 5 души, след което пътеката е затворена за реставрация.
След възстановителните работи пътеката е обезопасена, но гледките си остават страховити.
(Името си получава през 1921 г., след като по нея преминава испанският крал Алфонсо XIII, дошъл за откриването на язовира.)

 

Ледената пещера в Langjökull

Единствената по рода и мащабите си изкуствена пещера, издълбана в глетчера Langjökull, Западна Исландия, е отворена за посещения от 5 юни.

Тунелът, прокопан в тялото на ледника с надморска височина 1260 м, е дълъг 500 м. По време на едночасовата разходка туристите имат рядката възможност да видят отвътре как ледът се е наслоявал с векове и да се полюбуват на синьото му безмълвие.

Има и зала, наречена “капелата”, която е отредена за концерти, сватбени церемонии и за всякакви по-специални събития…

ice_cave_langjokull

Пътешествието в леденото сърце на планината струва 29 900 исландски крони (202 евро) с включен трансфер със специален автобус, доставен от НАТО.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се