Efes

Ефес – открит урок по древна история

Ако сте тръгнали на екскурзия или почивка в Турция и сте в близост до Кушадасъ или Измир непременно трябва да посетите Ефес, а в близост можете да видите и храма на Артемида, който се води едно от седемте чудеса на Античния свят.

Ефес е един от най-добре запазените древногръцки и римски градове в Средиземноморието. Той се разпростира на голяма площ и до ден днешен там се провеждат разкопки, които бихте могли да наблюдавате.

Руини от Ефес
Руини от Ефес

На мястото на града има останки още от 2 хил. пр. Хр., които са свързани с хетите и микенската култура. Някъде около 1000 г. пр. Хр. след колапса на микенската култура там се настаняват йонийските гърци и основават град Ефес. През 560 г. пр. Хр. градът е превзет от Крез, който е цар на Лидия. По това време градът се е намирал на север от бъдещия град, който е прочут с храма на Артемида. За жалост сега от него е запазена само една колона и за величието на храма съдим само от изображения от епиграфски паметници и монети.  През 296 г. пр. Хр. царят на Тракия мести града на сегашното му място и го преименува Арсиноя –  на жена му . Тогава днешният Ефес става голям пристанищен град и значението му за търговията на Средиземноморието се засилва. В периода от 189 г. пр.Хр. до 133 г. пр. Хр. той е в състава на Пергамското царство, а след това става част от разрастналата се Римска империя и столица на провинция Азия. През Kъсната античност той не губи своята важност и става религиозно средище – седалище на епископа на Азиатския диоцез.

Ефес е споменат и в Новия завет. В текста е казано, че в Ефес апостол Павел оставя Тимотей. Има легенда, че след Възнесението на Христос Св. Богородица и жените около Исус са се заселили в Ефес и живели там до успение Богородично. През 431 в. император Теодосий II свиква там Третия вселенски събор, а през 449 г. отново там се провежда и т.нар. „разбойнически събор“.

Ефес губи значението си през византийско време. Някъде в годините преди Първия кръстоносен поход той е превзет от селджуките и през Османския период в близост се появяват нови селища.

Ефес
Останалата една колона от храма на Артемида – едно от седемтее чудеса на Античния свят

Градът е много добре запазен, наситен с руини от различно време и преминавайки през различните части от него не е трудно да си представите как е минавал денят на древния човек.

По-горе споменахме, че градът се е намирал на брега на морето, но не се учудвайте, че сега море там няма. Причината е, че през византийско време морето се отдръпва на 5 км и точно затова Ефес губи своето значение.

Още от самото влизане в града, минавайки през монументалния му вход  и вървейки по павираната мраморна главна улица, наричана „Улицата на Куретите“, оставате впечатлени от размерите на всичко наоколо. Виждате издълбани коловози от непрекъснато преминаване на каруци  по пътя, тъй като Ефес е бил важен търговски пункт заради близостта си до морето.

Първата голяма постройка, която ще видите е булевтерионът, който е датиран в 100 – 150 г. Той е побирал около 1400 души и както и на други места от този период е изпълнявал две функции – за театрални постановки и за събиранията на управата на града (буле).

Efes
Булевтерион в Ефес. Като сегашния Парламент.

Следващата сграда, която е била важна за древния град е т.нар. Пританейон. Този тип сгради има навсякъде в древните градове. Те са служели за събеседвания на градската управа. Тя е започната да се строи още през III в. пр. Хр., но окончателния си вид получава чак при управлението на император Октавиан Август през I в. В момента от нея са останали няколко колони.

Efes
Пританейон в Ефес

За разлика от Пританейонът, Фонтанът на Палио е доста добре запазен и има внушителни размери. Водата до него се е откарвала чрез няколко акведукта. Част от статуите, с които е бил украсяван, в момента се намират в музея на Ефес.

Ефес
Фонтанът на Палио

Друга постройка, която е сравнително добре запазена, е Баните на Схоластика. За част от изграждането на сградата са преизползвани материали от други постройки (например от Фонтана на Палио). Тази практика не е неизвестна в гръцкия или римския свят. Особено, когато материалът е по-скъп и ценен. По този начин се спестяват и много усилия за обработка и пренасяне. Престоят в банята в целия римски свят е бил от голяма важност за римляните. Освен място за къпане, това е място и за обсъждане на обществени въпроси, за забавления, физически упражнения и игри. Баня без тоалетна не може – точно до баните се намират и т.нар. латрини, които доста се различават от сегашните, но когато ги видите ще познаете за какво са. Самите латрини са били изпозлвани само от мъже, докато жените ползвали домашни такива.

Последните две сгради са най-известните, най-големите и най-добре запазените в Ефес. Това са именно Библиотеката на Целс и Големият театър.

Библиотеката на Целс е била построена между 114 и 125 г. от Тиберий Полемеан в чест на баща му Тиберий Целс Полемеан. И двамата са били римски сенатори и консули. В долнта част на библиотеката е гробната камера, където е положен мраморният саркофаг на Целс. Библиотеката е окончателно завършена при Тиберий Арисцион. Счита се, че е пазила над 12 000  свитъка, поставени в специални ниши, които да ги съхраняват така, че да не се развалят при различни температури. Със своя голям брой свитъци тя се нарежда на трето място в Античния свят след Александрия и Пергам. Самата архитектура на сградата е впечатляваща. Тя е била на три етажа. Фасадата е богато украсена, а в нишите и са поставени статуи на София (мъдрост), Епистеме (знание), Енония (интелигентност) и Арете (добродетел). Някъде към III в. библиотеката претърпява пожар и земетресение и повече не е възстаноявавана. През XX в. се правят разкопки, а след това е реставрирана и консервирана и в такъв вид може да се види днес.

Изглед от главнат аулица към библиотеката
Изглед от главната улица към библиотеката

Големият театър неслучайно е наречен така. Той събира над 25 000 зрители. Неговият строеж е започнат още при Лизимах през III в. пр. Хр., но внушителността на размерите си достига през Римско време. Самият театър е построен на хълм, което е традиция в строеното на театри през тези времена. Разделен е на няколко участъка, като най-представителните са били предвидени за императора. На него са се водили различни представления и битки.

Ефес
Големият театър в Ефес

Това са само една малка част от забележителностите в Ефес. Има още редица постройки – магазини, жилищни постройки, храмове и други публични сгради. Има места , където още се провеждат разкопки и в определено време там не се допускат туристи. Успях да надникна в едно заградено място и видях, че там има аристократични къщи, които са със стенописи.

Изглед от Големият театър към улицата
Изглед от Големия театър към улицата. Мраморната настилка е оригинална.

Как да стигна?

Ако сте на почивка в курортите, от там винаги организират целодневна екскурзия до Ефес с автобус. Пътуването с кола също е възможно. Разположен е на 50 км южно от Измир.

Полезна информация

Имайте предвид, че лятото там е много горещо, а чувството за горещина се засилва и от напеклите се камъни. Температурите са задължително над 30 градуса, задължително носете със себе си шапки и вода. Ако имате възможност, препоръчвам да се водите без екскурзовод и предварително да прочетете информацията за Ефес. Има страшно много туристически групи и хора, непрестанно блъскане и екскурзоводи, които говорят отвсякъде, което отнема от удоволствието на разходката.

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *