По хубавия син Дунав до Мелк

Ако сте във Виена и можете да заделите настрана един ден от програмата си, направете го заради живописния път по долината Вахау до Мелк и обратно. Обещаваме, че това ще бъде един от незабравимите дни в живота ти.

Всичко, което трябва да направите, е да станете по-рано и да хванете влака до Мелк. Защото градчето е на близо 100 км от Виена, а освен прочутото абатство, програмата ни включва и някои изненади.

Но нека първо ви разкажем за Мелк и абатството, което е кацнало на хълма над Дунава – сякаш, за да бди над долината.

Градът Мелк е малък, но накипрен като мома за женене и има охолен и весел вид. Почти всяка къща се е закичила я с цвете, я с шарени перденца, я с красива табела (защото някои са ресторанти, кафенета и магазинчета). Някъде тук ще намерите и хлебопекарна на достолепната възраст от четири века. Кметството е също толкова древно. Трудно ще устоите на изкушението да спрете поне за кафе, а и не бива да се правите на стоици в този момент. Нелепо е да си в Австрия и да не злоупотребиш с кафето и тортичките.

В абатството нещата са по-различни. Тук поривите утихват и ще ви се прииска да прекарате часове в съзерцание. Дори бароковата разточителност изглежда достолепна на това място. А стигнете ли до библиотеката, може и да поискате да дадете обет за целомъдрие. Сериозно – това е една от най-красивите библиотеки в света. Насладете се на глобусите в нея, на богато украсените тавани и на живописното стълбище.

Мелк

Абатството в Мелк

Мелк

Библиотеката

Абатството в Мелк

Абатството в Мелк

В справочниците ще прочетете, че абатството датира от 1089 г., когато Леополд II, маркграф на Австрия, дарил един от замъците си на монасите от Бенедиктинския орден. А библиотеката е създадена през 12 век. Сегашната сграда – видно от архитектурата, е от 18 век.

Долината  Вахау

Долината Вахау

Вахау

Разстоянието от Мелк до Кремс е само 30 км

Вахау

Корабчето изпълнява и ролята на междуселски рейс

Няма да имаме много време за съзерцание, защото сме предвидили да хванем корабчето за Кремс. През следващия час и половина то ще ни разходи из живописната долина Вахау, по протежението на Дунав. Долината е един от основните винопроизводителни райони на Австрия и е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2000 г. Наоколо има доста замъци и манастири. Въпреки че корабчето се движи доста бавно, не го подценявайте и е хубаво да си носите шал или шапка.

Дюрнщайн

Дюрнщайн

Матерн

Препоръчваме този ресторант

Кремс е зад завоя на Дюрнщайн, но ако се отбиете за късен обяд в предишното селище – Маутерн ан дер Дунау, ви очаква истинско кулинарно приключение. Изненадващо е, че в такова селце се крие един от най-класните ресторанти в района – Ландхаус Бахер. Всъщност наблизо има голф игрище и вероятно това е част от обяснението. Ресторантът е семеен, но това не означава, че ще се опита да ви впечатли с агресивен битов стил. Напротив, храната тук се приготвя и оформя като произведение на изкуството. Все пак има две звезди на Michelin и каквито други награди се сетите. А за вас остава наградата от този тържествен завършек на деня.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *