Как да се защитим при провалена почивка или екскурзия

Всички сме преживявали разочарования по време на екскурзия, а понякога пропуски на туроператорите или некоректни практики на други доставчици на туристически услуги могат да провалят напълно годишния ни отпуск или дълго планирано пътуване. Европейският потребителски център съветва как да се справим с подобни проблеми.

Проблеми с авиокомпании

Трябва да имате предвид, че европейското законодателство се прилага, ако полетът ви заминава от държава-членка на ЕС, Исландия или Норвегия, или ако полетът ви пристига в една от тези държави с авиопревозвач, регистриран в тях. Ето какви са правата на пътниците:

Големи закъснения

Имате право да ви бъде възстановена стойността на билета, ако закъснението е повече от пет часа, но само ако решите да не продължите пътуването си.
Имате право на грижи, ако закъснението е: два или повече часа за полети до 1500 км.; три или повече часа за по-дълги полети в ЕС или полети между 1500 и 3500 км.; четири или повече часа за полети над 3500 км. извън ЕС.

Анулиран (отменен) полет

Имате право на парично обезщетение между 125 и 600 евро, освен ако не сте били информирани за анулирането 14 дни предварително, или ако ви е предложено премаршрутиране с часове, близки до първоначалните, или ако авиопревозвачът може да докаже, че анулирането се дължи на извъредни обстоятелства.

Отказан достъп на борда

Имате право на обезщетение между 125 и 600 евро в зависимост от разстоянието на полета и продължителността на закъснението.

Грижи от авиопревозвача

В зависимост от обстоятелствата, ако вашият полет е отменен или закъснял, или ако ви е отказан достъп на борда, вие може да имате право на грижи (храна и напитки, телефонно обаждане и нощувка, ако е необходимо). В случай на отказан достъп на борда или анулиране на полета може да ви предложат да продължите пътуването си или да ви бъде възстановена стойността на билета.

Багаж

Ако вашият багаж е изгубен, повреден или забавен, вие може да имате право на парично обезщетение от авиокомпанията в размер до 1200 евро. Въпреки това, превозвачът не носи отговорност, ако е взел всички разумни мерки за избягването на вредите или ако е било невъзможно да се вземат такива мерки. За повреден багаж вие трябва да подадете жалба до авиокомпанията в срок от седем дни от получаване на багажа, а за забавено получаване на багаж този срок е 21 дни, от датата на която е трябвало да пристигне.

Ако вашият проблем е с авиокомпания, регистрирана в Република България, потърсете съдействие от ГД“Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Пакетни почивки

Ако не сте доволни от почивката, която получавате, трябва да направите следното:
Сигнализирайте на представителя на организатора. Подайте формуляр с оплакване на място или се оплачете по друг начин, за предпочитане писмено.
Ако не се отстрани проблемът веднага, то съберете доказателства за него – снимки, писмени обяснения от други туристи. Когато се приберете вкъщи, проверете брошурата, тъй като е противозаконно туроператорът да ви заблуждава относно почивката. След това, в срок от 7 дни, подайте жалба до туроператора като приложите копия от всички доказателства. Винаги пазете оригиналите във вас. Накратко изложете какъв е бил проблемът и какво обезщетение претендирате.

Всички търговци, предлагащи пакетни почивки, са длъжни да бъдат регистрирани. Ето защо проверявайте за наличие на регистрация като туроператор или туристически агент на страницата на Министерство на туризма

Предоставяне на информация преди сключване на договора

Туроператорът пряко или чрез туристически агент е длъжен да предостави преди сключването на договора на потребителя писмено или по друг подходящ начин информация: за паспортния и визовия режим и сроковете за получаване на необходимите документи, както и информация за медицинските и здравните изисквания, свързани с пътуването и престоя.

Предоставяне на информация преди пътуването

Най-късно 7 дни преди пътуването търговецът е длъжен да ви предостави информация относно:
– маршрута – време и място на междинни спирки и връзки, вида на транспортното средство
– името и адреса на своя представител на посещаваното място
– застраховките, свързани с изпълнението на договора

Ако проблемът е с туроператор, регистриран в България, потърсете съдействие от Комисия за защита на потребителите, ако е в ЕС – от Европейския потребителски център

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *