cvetnica

Цветница – радост за всички сетива

Всички с имена на цветя, билки и дървета празнуват имен ден. Засаждаме цветя и дървета, подаряваме цветя…

[floated align=”right”]

Символиката

Според църквата значение има само осветената върбичка, която сме получили от ръката на свещеника. Тази клонка отнасяме в нашия дом, а не я оставяме в храма. Търговията с клонки няма нищо общо със смисъла на това, което честваме. Клонката би трябвало да е израз на почитта ни към Божия син – поклон, вяра, напомняне че всекидневно ще изпълняваме волята божия и ще живеем според правилата на християнското учение, а за невярващите – според християнския морал.

[/floated]

Връбница, Вход Господен

Православната християнска църква ни напомня, че на този ден Исус влиза в Йерусалим, за да отдаде своя живот за спасението на хората. Ден на скръб, но и ден на радост, на вяра, че пътят на страданието е път към радостта и спасението на човешката душа.

[textblock style=”2″]Кумичене – Обичай, изпълняван на Връбница

От осветените върбови клонки девойките си изплитат венче. От предварително избрано място на реката всички едновременно хвърлят венците в реката и следят кой от тях ще изпревари другите по течението. Тази девойка, чието е венчето изпреварило другите, се нарича “кръстница”. Останалите момичета са “кумици”. Кръстницата кани всички девойки на Великден у дома на богата обща трапеза с музика, и обредни песни с преобладаващи теми за моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

[/textblock]

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се