Как да избегнем ненужни ядове в чужбина

Билети, резервация за хотел, пари, паспорт, телефон, четка за зъби… проверили сте около 13 пъти, че всичко това е в куфара и смятате, че можете да се отправите за своето безгрижно пътешествие. Не е достатъчно. Ето какво още трябва да предвидите:

1. Регистрирайте се на сайта на МВнР и си запишете телефона на българското посолство или най-близкия консул.

2. Отделете десетина лева и направете медицинска застраховка.

3. Не правете експерименти с багажа. Много нискотарифни компании освен това  изискват дамската чанта да се събере в голямата чанта или да доплатите за втора чанта (виж накрая на текста). Дори да минете лесно в София, има опасност да ви накарат да платите такса (която си е глоба) на летището в чужбина, ако куфарът не се събира в кошарката (понякога и колелата пречат). Със сигурност можете да се лишите от сешоар за няколко дни (в повечето добри хотели има) или от втори чифт обувки. Ако не – платете за чекиран багаж. Ако пътувате с прекачване и полетът се обслужва от различни компании, те могат да имат различни изисквания.

4. Не правете експерименти с течности и забранени предмети. Много хора се опитват да транзитират цялото съдържание на тоалетката си (шампоани, лосиони, лакове за коса, ножички, пилички), но този номер рядко минава. Можете да се снабдите предварително с козметика в малки опаковки, пластмасова торбичка (продават се) и неметални пилички.

5. Удобните обувки са много, много важни. Не е достатъчно да имате равни обувки, те трябва да са с дебела подметка. След няколко часа ходене разликата се усеща.

6. Специални ограничения. Местните власти могат да ви изненадат неприятно със странни наредби. Например, в Рим могат да ви глобят заради това, че сте разположили статив на тротоара.

7. Четете дребния шифт от хотелската резервация и особено часовете за настаняване и напускане на стаята (чек-ин и чек-аут). Може да се окаже, че хотел, който струва с 10 евро по-евтино, е лоша сделка, ако трябва да се чудите къде да се мотаете с багажа, докато подготвят стаята. Това е проблем при ранните полети, защото рядко стаите са готови преди 11 часа, някои хотели дори приемат след 15 часа. Добра стратегия в този случай е да търсите хотел в центъра и, ако има багажно, да оставите багажа там. Другият вариант е да предвидите посещение в музей преди настаняването в хотела (всички музеи имат гардероб). Уверете се, че хотелът е с 24-часова рецепция, ако пристигате късно или трябва да хванете полет в 6 часа сутринта. Имайте предвид също, че много хотели начисляват такса за ранно напускане.

8. Планирайте умно. Хващате картата и планирате квадрант по квадрант. Това може и да изглежда логично, но не винаги е правилна стратегия. Първо, трябва да проверите работното време на местата, които искате да посетите (някои музеи са затворени в понеделник, църквите почиват по обяд и т.н. ). Второ, трябва да планирате колко време ще ви е необходимо, така че да не се пласирате пред последната забележителност от списъка за деня 15 минути преди затварянето. Трето, редувайте ходене и стоене. На много места музеите и галериите са разположени едни до други, но е грешна стратегия да посветите един цял ден само на музеи. Заради статичното натоварване в края на такъв ден ще се чувствате по-уморени, отколкото ако сте изкачили Черни връх.

9. Пазете се от джебчии и съприкосновения. Много големи градове са обект на набези на крадци, особено около гарите и популярни забележителности. Носете раницата или чантата си отпред, така че да имате визуален контрол. Ако носите фотоапарат, не го оставяйте да се рее свободно на ремъка. Напоследък се наблюдава някаква мода сред туристите да носят фотоапарати на рамо, като дамска чанта. Ако сте в навалицата, това е най-лесният начин да се сдобиете с драскотина за спомен … върху челната леща.

10. Питайте. Важно е да стигнете навреме при резервация за музей с определен час и особено важно е да си хванете самолета за връщане. Ако разчитате на обществен транспорт, има опасност да не разберете за ремонт по линията на автобуса, да хванете метрото в обратната посока или да не се прекачите на правилната спирка и да закъснеете твърде много. Затова питайте в хотела за упътване или дори хората по улиците.

Може би ще ви е интересно: Полезни мобилни приложения за пътуващите


 

Размери на багаж в някои авиокомпании
България Ер

Салонен багаж

Размери- до 55 x 40 x 20 cм., с максимален сбор от трите измерения до 115 cм. Брой – до 10 kг.

Регистриран багаж

Бизнес класа: 2 броя по 23 кг. и до 158см всеки.

Икономическа класа: 1 брой багаж макс. 23 кг. и до 158 см.

Lufthansa

Ръчен багаж: 55 x 40 x 23 см, сгъваеми чанти за облекло: 57 x 54 x 15 см.

Багаж без доплащане: Икономична класа – 1 куфар до 23 кг, Примиум Икономична – 2 куфара до 23 кг, Бизнес класа – 2 куфара до 32 кг, Първа класа – 3 куфара до 32 кг. Размери – до 158 см по всяка от трите страни.

Wizz air

Салонен багаж

  1. Малък салонен багаж: 42x32x25 (без такса)
  2. Голям салонен багаж: 56x45x25 см (срещу такса)

Чекиран багаж

Ширина: 1,499 м
Височина: 1,194 м
Дължина: 1,715 м

Общо до 6 куфара, всяка отделна бройка чекиран багаж не бива да надвишава 32 килограма.

Багаж може да се закупи и след резервацията, но не след като вече сте се чекирали онлайн. Има възможност за доплащане (от голям салонен към чекиран багаж) след резервацията.

Забранени предмети:

Пътниците могат да носят течности, гелове и аерозоли в опаковки до 100 мл. Всички те трябва да са опаковани в отделна прозрачна найлонова торбичка с обем не по-голям от 1 литър. В регистрирания багаж не се допускат електроника, бързоразвалящи се храни и пр. Авиокомпаниите имат различни изисквания за музикални инструменти, спортна екипировка и т.н. Не можете да транспортирате растения без сертификат.

 

Ключови думи за този текст

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *