Пътеводител на западните християнски храмове (1)

Векове наред религията е вдъхновявала стремежа на човека към извисяване и търсене на съвършенство и в името на вярата най-добрите архитекти и художници на света надминават мащабите на времето си.
Но нямаме за цел да ви разкажем за най-големите, най-красивите (според кого?) или най-известните катедрали. Ако търсехме рекорди, трябваше да започнем с базиликата Богородица на мира (Ямусукро), построена насред кокосова плантация в Кот д’Ивоар в края на 80-те години, за да изпревари по площ катедралата „Св. Петър“ в Рим … с 80 стъпки. И с нищо друго. Или за най-високата катедрала в света – Улм, която отдалеч има доста индустриален вид (все пак е завършена чак през 19 век).

Вместо това ще се опитаме да поставим нещата в контекст, за да ви помогнем да виждатe разликите в детайлите. В поредица от две статии ще разгледаме основните направления в западно-християнските храмове – римо-католически и протестантски. Повечето значими средновековни църкви са издържани в някой от големите архитектурни стилове – романски, готически, ренесансов или бароков. Но има и множество други течения, както и, разбира се, доста модернистични църкви.

Важни дати

1054 – Великата схизма. Римо-католическата църква с център Рим и Православната с център Константинопол се разделят. Разколът не е преодолян и до днес.
1517
Начало на Реформацията. Мартин Лутер заковава на вратата на църквата във Витенберг своите 95 тезиса срещу злоупотребите на католическата църква и в частност продажбата на индулгенции
1534
Англиканската църква обявява независимостта си от Рим

План на катедралаТипичният западен католически храм от средните векове е трикорабна базилика във формата на кръст. Олтарът е ориентиран на изток, зад него често има пътека с разположени край нея параклиси – амбулаторий. Кулите, така характерни за готическите катедрали, са в западната страна.

Романска/нормандска архитектура

Романската архитектура се характеризира с полукръгли арки, цилиндрични сводове, а апсидите са украсени с листа. Приемствеността с античното изкуство е видима, особено в Италия, но също така има силни влияния от Византия. Това е първият стил, който се налага в цяла католическа Европа в периода до 11 век. Тези църкви са по-ниски от готическите и по някои личи, че връзките с Изтока не са прекъснати.

Романски църкви във Вал-де Бой. Сн: Роджър Йозеф

Св. Климент в долината Вал-де Бой, Каталуния

Един от най-интересните образци са деветте романски църкви в Долината Вал де Бой в Каталуния – селска област, която се е запазила от арабската инвазия поради трудната си достъпност. Някои от тях са трудно отличими от православните църкви.

Базиликата Сан-Лоренцо във Флоренция (където е гробът на Лоренцо Медичи), основана през 393, е един от първите образци, но през следващите векове тя е попила от много други стилове, особено интериора.

Орнаменти, типични за романската архитектура

Орнаменти, типични за романската архитектура

Поради продължителното строителство, разрушения или просто амбицията на следващите владетели и папи, много от романските църкви претърпяват многобройни трансформации и са запазени само колоните, части от фасадата или отделни орнаменти от интериора, много често – само криптата.

Санта Мария Маджоре в Рим – една от четирите главни базилики и една от папските базилики, е такъв важен представител. Но тъй като строителството продължава от 440 г. до 1750 г. и много папи са искали да оставят своя отпечатък, църквата съчетава романската с барокова архитектура. Италианските църкви заслужават отделно внимание, тук ще отбележим само византийското влияние върху мозайките в апсидата.

Отиваме на северозапад и там откриваме Катедралната църква на Христос, Блажената Дева Мария и Св. Кътбърт от Дърам (Durham) – един от най-добрите образци на романската или, както стилът е известен в Ангия – норманската архитектура от 11 век.

Катедралата в Уинчестър

Катедралата в Уинчестър, северното крило

Отново в Англия прави впечатление Катедралата Уинчестър, една от най-големите и със сигурност най-дългата. Често можете да прочетете, че това е готическа катедрала, но това не е точно така. Историята й започва още през 642 година, когато е изграден манастир. Въпреки че през 14 век тя претърпява реконструкция в готически стил, криптата, трансептите и основната конструкция на нефа са запазени от романския период.
Другото, което със сигурност ще прочетете, е, че тук е погребана Джейн Остин и … Уилям Завоевателя (е, не точно той, а синът му, както се оказа). В първоначалния си вид катедралата е типичен представител на норманската архитектура.

Източни влияния

Позлатените византийски мозайки често се срещат в католическите църкви. Базиликата Сан Марко във Венеция, обаче е изцяло издържана във византийски стил. Тя е разположена на площад Сан Марко и е свързана с Двореца на дожите. Базиликата е осветена на 8 октомври 1094 г., същата година, в която се вярва, че мощите на Св. Марко Евангелист са преоткрити в една колона от Витале Фалиеро, дож по онова време. Строежът е завършен през 1617 г.

Чефалу

Катедралата в Чефалу

Кадралата на Чефалу в Сицилия пък е важен паметник на арабо-норманския стил, като съдържа и венециански мозайки от XII век и е свързана с интересна легенда за Рожер II, норманския крал на Сицилия. Иначе Чефалу е китно градче, а катедралата е в мащаб, който наистина предполага чудо.

Готика

Витражите в Кентърбъри

Витраж Кентърбъри

Шартър, витражи

Витраж в Катедралата Шартър

Техните кули се опитват да пробият небето, а витражите и богато украсените фасади разказват истории. Често стремежът да се строят все по-високи кули не е бил добре разчетен и основите не са издържали. Затова са е появило традиционното укрепване с контрафорси и аркбутани.

Кантърбъри

Кентърбърийската катедрала

Кентърбърийското абатство (Cathedral and Metropolitical Church of Christ at Canterbury) в едноименния град в Кент е символът на Англиканската църква. Началото е дадено скоро след като Св. Августин пристига в Кент през 597 г. Първоначално той е отслужвал богослужения в църквата Сейнт Мартин – това пък е най-старата църква в Англия, която все още се използва.
Реконструкцията на катедралата след пореден пожар започва през 1174 г. – четири години след като в нея е убит Томас Бекет от рицари на Хенри Втори. (Ще ви разкажем тази история някой друг път.) Днес мощите на архиепископа или каквото се смята, че е останало от тях, се пазят в Тройната капела.

Ще отбележим специално катедралата в Солсбъри, издигната през 13 век, за да отнеме на катедралата в Линкълн първенството по височина, която е един от най-характерните образци на ранната готика. В катедралата се пази и един от четирите запазени екземпляри на „Велика харта на свободите“.

Сред останалите интересни готически катедрали на Острова са презветерианската Сейнт Джайлс в Единбург, катедралите в Йорк, Чичестер, Екзетер и Или (Ely), най-вече заради интериора.

Интериор от катедралата в Севиля

Интериор от катедралата в Севиля

Но най-голямата средновековна готическа религиозна сграда не е нито във Франция, нито в Англия, а в Севиля. Построена е с идеята да не прилича на никоя друга катедрала в света. Твърди се, че е проектирана от архитекта на катедралата в Руан. Строителството започва през 1402 г. на мястото на джамията Алмохад, продължава до 16 век, като е възстановявана два пъти след срутване на купола. Съдържа картини на Мурильо, Веласкес, Сурбаран и Гоя. Твърди се, че кръстът й е направен от първото злато, донесено от Христофор Колумб, от Америка. Там е и неговата гробница, след като останките са пренесени от Хавана през 1902 г. (но има и спорове около това твърдение). В архитектурно отношение внимание заслужават камбанацията и олтарът. Камбанарията Giralda преди е била минаре, а сега съдържа 22 камбани. Олтарът от дърво със златна украса не само представя 45 сцени от живота на Христос, но е и най-големият в света. Той е дело на един-единствен майстор – Флеминг Питер Данкарт.

Другата важна готическа катедрала в Испания е тази в Толедо, построен през 13-15 век, която се слави с богато украсения олтар и картините на Ел Греко, Караваждо и Тициан. За Испания е характерна разновидност на готиката – мудехар, която съчетава стила с архитектурното наследство на маврите и някои елементи на по-късния Ренесанс.

Някои от най-известните френски готически катедрали носят името Нотр Дам (Notre-Dame) и доста си приличат. Парижката Света Богородица несъмнено е най-известна, благодарение на романа на Виктор Юго, но не само. Строена е от 1163 г. до 1345 г. и е разрушавана частично по времето на Луи ХІV и Робеспиер, който наредил да се обезглавят фигурите от Галерията на кралете (под розата на западната фасада). Някои от елементите й се повтарят в останалите катедрали – неизменната роза на западната фасада, стъклописите, редиците скулптури, дори входовете и палистерия.

Св. Шарон, Парижката Св. Богородица

Св. Шарон на фасадата на Парижката Св. Богородица

Катедралата в Шартър

Катедралата в Шартър

Катедралата в Шартър например изобразява подобна скулптурна група. Иначе западната й фасада се отличава от Парижката Света Богородица с острите, при това различни кули.
Катедралата Нотр Дам в Амиен, започната през 1220 г., е по-скромна, макар и не по размери.

Катедралата в Реймс; сн. Л. Перон

Катедралата в Реймс – почти като Парижката (без Галерията на кралете)

Реймската катедрала „Света Богородица“ (Notre-Dame de Reims) представлява по-голям интерес като архитектурен и исторически паметник (това е било мястото на коронация на кралете). Малко известен факт е, че част от витражите са рисувани през 1975 г. от Марк Шагал.

Говорейки за стъклописи, няма как да пропуснем 15-метровите витражи в Сент Шапел в Париж – една от многото причини да се отбиете в това готическо бижу на остров Ил дъо ла Сите.

Катедралата в Руан. Сн. Даниел Ворндран

Катедралата в Руан.

Катедралата в Руан (същата, която Клод Моне рисува 50 пъти), както и много готически катедрали е построена на мястото на романска църква, в един доста дълъг период, чак до 1880 г. Отново имаме много различни кули. Всъщност от 1145 г. е запазена само част от северната кула Сен Ромен, заедно с левия портал. Маслената кула (нарича се така, защото е построена с дарения на богати граждани в замяна на привилегията да ядат блажно по време на пости; такава кула има и в Бурж) в стил фламбоянт е част от разширение, извършено през 14-16 век, а накрая през 1876 г. е вдигната кулата Lanterne  И това е само част от великолепието на френските църкви, които също заслужават по-подробно внимание.

Германските готически катедрали са строги, често само с една кула, а голяма част от тях са в стила на кирпичната готика. Най-голямо внимание заслужва катедралата в Кьолн (строена с прекъсване от 1248 г. до 1880 г.), която по-скоро прилича на френските. А в Австрия най-впечатляваща е катедралата Св. Стефан във Виена. Катедралата Нидарос/Трондхайм в Норвегия е друга известна готическа катедрала, чието строителство започва през 11 век.

Кутна Хора, Църквата на Св. Барбара

Кутна Хора, Църквата на Св. Барбара

А може би най-шокиращият представител на готиката са църквите в Кутна хора, Чехия. Спорно е коя е по-известна – дали църквата Св. Барбара или църквата-костница в Седлец, украсена с човешки кости и скелети (не без причина). За костницата е говорено много, но църквата на Св. Барбара заслужава не по-малко внимание с това, че е един от най-добрите образци на късния готически стил Sondergotik (популярен още в Австрия и Саксония). За него са характерни интересът към декорацията и извитите подпорни греди.

Дървените църкви

Дървената църква в Бургунд, Норвегия

Дървената църква в Бургунд, Норвегия

В ярък контраст с готическата архитектура и пищното изящество на късното Средновековие в скандинавските страни се налага т. нар. стъпаловидна дървена църква (Stave church). Най-вече в Норвегия, където най-старатите запазени църкви са строени през 12 век. По-нови образци има още в Полша, Германия и в САЩ. Името произлиза от структурата на строителство, при което носещите постове се наричат stafr или stav.
В Норвегия са запазени по-малко от 30 такива църкви. Църквата на викингите в Бургунд (наречена така заради драконовските глави, които напомнят корабите на вигингите) е една от най-интересните.

Следва

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *