Съзерцавайки морето и хората в Кан

Кан е един от най-елегантните градове във Франция, който привлича с финес, средиземноморски чар и искрящите цветове на Лазурния бряг. Всяка година в средата на май най-популярният филмов фестивал (www.festival-cannes.com)  превръща Кан в европейската филмова столица. Населението на града е около 70 000 души. Когато няма фестивали, цените са малко по-ниски и това го превръща в предпочитано място за кратка почивка на френската Ривиера. Говорейки за цени, извън натоварения сезон (май, когато е фестивалът или август, когато французите по правило са в отпуск) и ако не държите да отсядате или вечеряте на най-луксозните места, те не са по-високи, отколкото в Ница или съседния Антиб. Освен това плажът е по-фин, отколкото в Ница.

Как да стигнем?

Кан всъщност е предградие на Ница, така че достъпът е лесен и евтин. Най-лесният начин е с влак (www.oui.sncf ) от гара Saint Augustin, разположена до летището. Има и автобуси, но те са по-бавни (www.lignesdazur.com).

Какво да видим?

Кан е град за разтоварване, не за обикаляне на паметници. Най-доброто, което можете да направите, е да се разположите на някоя от оживените улици или площади – около плажовете или в стария град, и да наблюдавате хората.

Но ето и някои жалони за търсачите на забележителности.

Крайбрежната улица – Ла Кроазет (La Croisette) е като музей на лукса, където са изложени най-скъпите и авангардни модни брандове. Една вечерна разходка по булеварда ще ви срещне с Louis Vuitton, Dolce&Gabbana, Lacroix и Gucci. Ако излезете вечерта, когато крайбрежната алея се оцветява в червено, ще се насладите на бавния залез над Лазурния бряг. Няма как да не забележите хотелите Carlton (1913 г.) и Barrière Le Majestic (1926 г.). Към тях се добавят и разкошните вили, разположени по крайбрежието.

Основна забележителност е фестивалният дворец (в западния край на Кроазет), където от 1939 г. се провежда Международният филмов фестивал. Без червения килим той е по-скоро невзрачен. На няколко места пред двореца са отпечатъците на звездите – някои съвсем деликатни, други (като на Силверстър Сталоун) – мащабни.

Ле Сюке и яхти
Ле Сюке и яхти

Старият град на хълма Ле Сюке (Le Suquet) е интересно място за разходка и панорамни снимки, но и за обяд, защото в заведенията около централния площад можете да опитате традиционна френска кухня и средиземноморски дарове. Не пропускайте френската рибена супа буйабес.

Главното преживяване в Кан са разходката по улиците или покрай плажа, но и музеите си струват. Най-интересни сред тях са музеят-замък, морският музей и музеят на фотографията. Музеят-замък (Musée de la Castre) в Ле Сюке съхранява предмети от предколумбова Америка, Тибет, Океания, както и музикални инструменти от цял свят.  (Цена – 6 евро или безплатно с Cote d’Azur Card).

Докато сте в Стария град, можете да разгледате Notre Dame d’Esperance и часовниковата кула на Св. Анна (ХІІ век), извисяваща се над пиниите, която отдалеч оформя силуета му.

Пристанището до фестивалния дворец е като изложение на луксозни яхти. Покритият пазар Marché Forville, разположен на едноименния площад северно от пристанището, е отворен до обяд от вторник до неделя. Понеделник (до 18 часа) е brocante ден, в който можете да намерите не само плодове, зеленчуци и цветя, но и сувенири.

На 1 км от Кан е остров Св. Маргарита – сравнително малък остров (900 метра на ширина) , подходящ за разходка или риболов. Там се намира Форт Роял, където през XVII век е бил затворен Човекът с желязната маска. Има много теории за това кой е бил мистериозният затворник – брат на крал Луи XIV или просто служител, който е знаел много тайни, но вероятно никога няма да узнаем истината.

Полезна информация

Сутрин в Кан
Сутрин в Кан

Кан е прочут с белите си плажове, не те не са така лесно достъпни – особено през фестивалния сезон, когато градът е пренаселен. Повечето плажове в близост до Кроазет принадлежат на хотелите или са частни. Таксата за чадър, хавлия и шезлонг през юли и август е 30 евро на ден, но попадате в добра компания. Има и общински с безплатен вход, но шезлонг и чадър струват около 5 евро.

Основната улица за шопинг е rue d’Antibes, а ако търсите по-евтини сувенири, се разходете по rue Meynadier.

Можете да получите карта с достъпните паркинги от туристическия офис на бул. Кроазет 1.

Пак там можете да си наемете WiFi („Pocket Wifi“ или „Mifi“) за 7.90 евро на ден.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *