Брюл, Германия

Брюл, където разкошът си е на мястото

Ако изобщо е възможно стилът рококо да е премерен и лишен от помпозна разточителност, то това трябва да е някъде в Германия. Точното място е Аугустусбург в Брюл.

Някогашната резиденция на кьолнските князе-архиепископи и ловният замък Фалкенлуст са сърцето на малкия град. И двете са под закрилата на ЮНЕСКО. Замъкът привлича посетители от цял свят заради удивителния интериор и градината, за която се твърди, че съперничи дори на тази във Версай (макар че е доста по-малка).
bruhl2 bruhl3 bruhl4

Брюл, Германия
Снимането вътре е забранено, но само забрани в църква ме спират
Брюл, Германия, Аугустусбург
Трапезарията

Замъкът е изграден на мястото на средновековна крепост, разрушена след пожар през 16 век и последващо нападение на Луи ХІV през 18 век. Клеменс Аугуст  от династията Вителсбах, архиепископ на Кьолн и курфюрст (член на Избирателната колегия) на Свещената Римска империя е този, който построява двореца и му дава името си. Той е братът на Карл Албрехт, който по-късно става император на Свещената римска империя под името Карл VІІ. Първоначалната сграда е издигната през 1725, но братът не я харесал и препоръчал друг архитект – Франсоа дьо Кувелие. Така се появява един от първите образци на рококо в Германия.

Бароковата сграда, изградена по проект на Кувелие и Йохан Конрад Шлаун, няма да ви се стори толкова впечатляваща и вероятно ще се озовете напълно неподготвени пред великолепното мраморно стълбище с неговата богата декорация. То е подкрепяно от статуи, разположени в основата му.

Стълбището е по дизайн на Балтазар Нойман, който бе изобразен на банкнотата от 50 марки и е проектирал някои от най-романтичните сгради в Германия от този период, включително Вюрцбургския замък (също в списъка на ЮНЕСКО). Следват музикалната зала, няколко приемни, спалня, кабинет, стражева зала, както и библиотека, която сега пази ценна колекция от минерали. На първия етаж има и доста просторна трапезария, облицована с плочки. Подобни са използвани и в една от залите, допълвайки тапетите, една доста необичайна комбинация. В друга от залите можете да видите пищни тапети, изработени от два вида естествена кожа.

Брюл е лесно достъпен от Кьолн с регионалните влакове. Двупосочният билет струва малко повече от 3 евро, а разстоянието се взема за 16 минути. Билетът за двореца е 8 евро, но има намаления за семейни посещения. Предлагат се и комбинирани билети за Аугустусбург и ловната хижа. Достъпът до градините е свободен.

Градът е приятно място за разходка. Може да се посетят още музеят на Макс Ернст, когото с известно преувеличение ще наречем германския Салвадор Дали, и тематичният парк Фантазиаланд.

Снимки: авторът

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *