Gravensteen-Maros Замъкът в Гент

Най-хубавото от Белгия за ден

За повечето хора Белгия е Брюксел, а  това в последните години се превърна в символ на педантизъм и бюрократична строгост – образ, който дори статуята на пикаещото момченце не може да разсее.

Но Брюксел е много по-интересен от това, а Белгия – още повече. Изберете един дълъг летен ден и тръгнете рано, за да имате време да разгледате повече.

Докато пътуваме, нека ви разкажем малко за Белгия. Никак не е случайно, че повечето градове, които ще посетим, имат най-малко две имена – Брюге или Брюж, Лиеж, Лойк или Лютих.

Исторически и културно Белгия е разкъсвана между Франция и Холандия с малко помощ от Германия и дори Австрия и Англия. Френската общност (Валония) е втора по значение, основните градове са Монс и Лиеж. Германската общност се състои от девет кметства на територията на провинция Лиеж, във Валония. Френската традиция е особено силна в литературата, но в живописта и архитектурата фламандците имат по-силни позиции. Фландрия или Северна Белгия е по-интересната като материално културно и историческо наследство и точно това е посоката, в която се отправяме.

Фландрия е името на графството, съществувало на територията на днешна Белгия, Франция и Нидерландия (по-точно различни техни територия) между 866 г., годината на основаването му и 1384 г. Почти до края на 13 век, с едно съществено прекъсване (от 1219 до 1291 г., когато управлява елзаската династия) Фландрия е под управление на династията на Балдуин. Най-известният измежду графовете е Балдуин Фландърски (като фландърски граф той е Балдуин ІХ, но е известен още като Балдуин І от Константинопол), който дори става император на Константинопол през 1204, преди да бъде хвърлен от кулата в Търново. По-голямата история на фландърското графство е свързана с Франция. Но през 1384 г. то престанало да феодално владение на френската корона и било интегрирано в бургундска Нидерландия. Това съвпада с възхода на холандските провинции и зараждането на капитализма.

Гент
Гент

Насочваме се право на северозапад, разбира се, към Гент, с който е свързана важна част от историята на Фландрия. От 11 до средата на 16 век, той е бил вторият по значение град на континента, след Париж. Тук е замъкът на графовете и ако сте почитател на рицарски истории, това е мястото, което трябва да посетите най-напред. Замъкът Gravensteen е построен през 12 век на мястото на по-стара крепост и защитната му система с ровове и 24 кули е запазена във вида, в който е бил тогава. През годините е бил още монетен двор, съдебна палата и дори текстилна фабрика.

Гентския олтар
Гентския олтар
Следващата ни задължителна спирка е катедралата на Св. Бавон с прочутия Гентски олтар, дело на братята Ван Ейк (Ян ван Ейк е живял в Брюж, където ще “отидем” след малко). Олтарът изобразява почти 260 фигури, а в центъра му (в разтворен вид) са Бог – Отец, Дева Мария и Йоан Кръстител. Има вход за олтара и трябва да се съобразите с работното време – до 16 часа.

Гент
Катедралата в Гент

Можете да се разходите покрай реката и да седнете на кафе или да побързате към следващата ни спирка, едно малко, но интересно отклонение.

На около 40 километра от Гент,  на река Лейе е разположен Кортрейк (Куртре). Той е известен с провелата се през през 1302 г. в “Битката на златните шпори”. Фламандските градски милиции побеждават тежковъоръжените рицари в битка, която дава началото на борбата за независимост на Фландрия.

Кортрейк
Църквата Нотр Дам – детайл
Бунтовниците взимат като трофеи златните шпори на избитите рицари и с тях украсяват църквата Нотр Дам в Кортрейк. Има голяма зала – Капелата на графовете, на която са изобразени графовете на Фландрия.

Градът има още няколко църкви и много приятен стар център. Важна забележителност е бегинажът (вид женски манастир), един от фламандските манастири, които са в списъка на ЮНЕСКО.

След тази отбивка продълаваме към Остенде, на брега на Северно море. При хубаво време ще имаме късмета да видим далечните очертания на Англия. Основната забележителност е неоготическата църква на Св. Петър и Павел.

Остенде
Петропавловската църква в Остенде

Разходете се покрай брега, после се насочете към рибния пазар, където можете да похапнете прясно приготвена риба на крак (или на пейките наблизо, ако краката вече не ви държат).

Наричан Северната Венеция, Брюж (Брюге) е кулминацията на нашата малка разходка. Той привлича с възможността да се повозите с лодка по каналите (ако имате време) и със съхранената средновековната архитектура, която ви връща във времена на рицари и принцеси. Другият начин да се придвижвате в центъра на града е с каляска – нали сте в приказка, забранено е за коли.

Брюж
Брюж

Историческият център на Брюж е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-попурярна забележителност е готическата Църква на Дева Мария от 13—14 век.

Влезте вътре, за да видите статуята на Мадона с младенеца, изваяна от Микеланджело през 1504 г.

Друг символ на града е наблюдателната кула Белфорт с камбанарията, изградена през 13 век.

Мадоната от Брюж
Мадоната на Микеланджело

Намира се точно на градския площад. От малкия балкон над входа са обявявани всички важни закони. Най-важната – победната камбана, е отлята през 1680 г. Голяма част от камбанарията с 47 камбани е довършена през 18 век. Звъни в сряда, събота и неделя от 11.00 и на големи празници. От средата на юни до средата на юли в 21 часа в понеделник и сряда има вечерни концерти. В историческия център се намират още бегинажът и Базиликата на „Светата кръв“ от 12 век (базиликата Сен Сан), откъдето – твърди се, започва легендата за Светия граал.

Кукли от Брюж
Кукли от Брюж

Отбийте се в магазинчетата за дантела, купете си кукла за спомен от този приказен град и опитайте непременно черешовата бира в някое от симпатичните заведения на открито.

При тази напрегната програма няма да можете да разгледате подробно всички забележителности на градовете (например, няма да имате време да се качите на кулата в Брюж или да влезете в замъка в Гент). Затова препоръчваме да обмислите нощувка в Брюж, а да се върнете в Брюксел на следващия ден. В такъв случай може дори да посетите и Антверпен, някогашната търговска столица на Белгия.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се