Барселона Барселона

Барселона

Барселона е град, в който всеки турист оставя по малко от сърцето си, за да иска да се завърне. Колоритна и аристократична, столицата на Каталуния ще ви удиви едновременно с подреденост и симетрия (погледната от високо) и причудливи хрумвания. Това е градът на Гауди, (един от градовете) на Пикасо и Хуан Миро и на… Меси.
Население – 1 611 хил. души (2013)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 2360 км
Най-добро време за посещение – целогодишно, но есента е за предпочитане
Средна дневна температура: през пролетта – 18 градуса, през лятото – 27 градуса, през есента – 21 градуса, през зимата – 14 градуса.

[textblock style=”2″]Историята на града започва по времето на Картаген (смята се, че е основан от Хамилкар Барка, който командва картагенските войски), после е част от Западната Римска империя и кралството на остготите. Нашествието на маврите през 8 век, общо взето, подминава града, а през 11 век започват да се строят средновековни дворци. Богатата готическа архитектура е наследство от Арагонското кралство. След като то заедно с другите иберийски кралства отвоюва земите си от Арабския халифат, започва стопанският разцвет на Барселона. През 1992 г. тук се провеждат летните Олимпийски игри[/textblock]

[textblock style=”2″]Как да стигнем
Летище Ел Прат, на което кацат повечето компании от София, се намира на 12 км от града.
[/textblock]

[textblock style=”2″]Основни забележителности
Катедралата Светото семейство (Temple Expiaton de la Sagrada Familia) е започната като неоготическа катедрала, но някои елементи са в стил ар нуво, което се дължи на намесата на Гауди. Останала незавършена поради смъртта му през 1926 г., тя е в ремонт дълги години. Очаква се да бъде завършена през 2026 година. Вече може да се посещава, а билетите са по 15 евро.
Къщата на Гауди La Pandrera (Каменоломната) позната като Casа Milla с музея към нея и Casa Batlló с нейните причудливи форми, която е може би най-характерната му къща в стил ар нуво. Струва си да се видят още две къщи – Casa Vicens и Casa Calvet
Паркът Гюел е тържество на опита на Гауди да създаде град-градина.

Готическият квартал. Тук са Placa del Rei, Музеят на Пикасо, Градския исторически музей. Катедралата на Барселона е готическа катедрала, чието строителство започва през 1298 г. Има приятен вътрешен двор, в който се разхождат гъски. Те са 13 в чест на мъченицата Санта Еулалия, патрон на храма, убита на 13 години.

Църквата Santa Maria del Mar (Св.Богородица, покровителка на моряците) е друг шедьовър на готическа архитектура от 14 век.

Булевардът Рамбла. Обърнете внимание на мозайката на Миро и живописния пазар Ла Бокерия в близост.

Барселонета. Чудесно място за разходки
Пеещите фонтани (за разлика от останалите 1599 фонтана). Понеже си нямат други атракции…
[/textblock]

[textblock style=”2″]Градски транспорт
Градът е лесно достъпен от летището. Влакът RENFE ще ви отведе до Sants Estacio или Passeig de Gracia. Билетът за влака струва 2.80 евро. Стига се за около 25 мин.
На всеки 12 мин автобусът Аеробус свързва Централна гара, Плаза де Сантс и Плаза де Каталуня с летището. Еднопосочният билет струва 5.30 евро. Пътуването отнема между 40-60 мин. Автобусите оперират от 6 сутринта до 12:00 през нощта. Еднопосочен билет за градски транспорт е 2.15 евро.
[/textblock]

[textblock style=”2″]Някои цени в заведение*
Кока Кола (330 ml) – 1.71 €
Бира – 3 €
Комбо сандвич – 7 евро
[/textblock]
*Средни цени по Numbeo

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се