Пти пале

Най-добрите образци на Ар Нуво по света и у нас

Само за четвърт век – в края на ХІХ и началото на ХХ век, Ар нуво преобрази Европа. Франция и Австрия са задължителните спирки по пътя на пътешественика, който иска да види отблизо този полет на въображението.
Познавате този стил от неповторимите табели на Парижкото метро (Гимар), но и от фасадите на къщите в Брюксел, Будапеща, Рига.
Той тържествува чрез великолепието на Барселона (Гауди), в златните плетеници по сградите във Виена (Климт, но и Ото Вагнер), в Белгия и Германия, но и в славянския свят, преди всичко в Чехия, където големият принос е на Алфонс Муха. Та чак до Санкт Петербург.

Ар нуво (Art nouveau) има много имена и проявления. Всъщност с това име той се налага във Франция. Понякога се нарича и „стил Гимар“, по името на архитекта Ектор Гимар.

В Италия го наричат стиле флореале (Stile Floreale) или стил Либерти (Style Liberty), а в Испания – Каталански модернизъм (Modernismo catalàn). Тук той е особено разточителен и цветен, особено в произведенията на Антонио Гауди.

Стилът достига разцвета си в Австрия под името сецесион (Secession). „Целувката” на Климт е може би най-известното произведение на това направление, но едва ли е най-характерното. Самият Климт има и някои доста по-мрачни творби, да не говорим за Оскар Кокошка и Егон Шиле. Обединяващото за австрийската група е било свободата на изразяване или както пише на Къщата на сецесиона във Виена „Свободата е нашето изкуство, изкуството е нашата свобода”.

В Германия стилът е популярен като Jugendstil. Малко по-строг, той все пак е близък до образците в Австрия и Чехия, където пък е известен като secese.

И нас архитектурният стил е бил популярен повече като Модерн (под това име е познат и в Русия), като в някои случаи са застъпени неовизантийските елементи. Този стил е представен в Централната минерална баня в София, в Синагогата и няколко сгради в района.  Някои от емблематичните сгради в центъра на София са проектирани в стила на сецесиона или под силното му влияние – в това число сградите на Банка ДСК, на КТБ (бившата банка на Буров), къщата на Вера Дренкова на ул. „Сан Стефано“ 31, където после се помещава гръцкото посолство, сградата на „Ангел Кънчев“ 3, сега запусната. Сецесионът е бил популярен и в живописта, където особено впечатляващи са картините на Иван Милев с техните приказни елементи.

В Унгария ар нуво е обогатен с етнически елементи. В Румъния възниква самостоятелно течение „Нео Бранковяну”. Като цяло най-добрите образци са в континентална Европа.

В Англия е просто New Art и не е толкова декоративен. В Америка ар нуво е застъпен най-вече в приложните изкуства под името „Тифани”. Един от най-характерните му образци са разноцветните лампиони.

Независимо от многото разновидности ар нуво има един много силен обединител – този стил премахва разделението между изящни и приложни изкуства, до степен да превръща в картини фасадите на сградите, ежедневните вещи – в произведения на изкуството.
Отличителен белег са орнаментите и вълнообразните форми – клонки, пламъци, вълни, женски коси. Широко застъпени са флоралните елементи. Растителни и животински мотиви украсяват балконите, сводовете и рамките на прозорците. Железните елементи (например, табелите на Парижкото метро и Мостът в Будапеща), витражите и мозайките също са на почит.

jugendstil
Villa Majorelle. Типичен представител на югендстил в Нанси
Авейро, Португалия
Музеят на Ар Нуво в Авейро, Португалия (Casa de Cha Arte )
сецесион
Една от емблематичните къщи, проектирани от Ото Вагнер, във Виена
Гюел, Барселона
Богато украсеният Парк Гюел в Барселона е дело на Антонио Гауди
Интериор. Вилата на Ото Вагнер
Лятната вила на Ото Вагнер е спасена и реконструирана благодарение на новия й собственик – художникът Ернст Фукс

ар нуво в Москва
Един от първите образци в Русия – къщата на О. Лист в Москва

Сградата на Банка ДСК на "Московска"
Сградата на Банка ДСК на „Московска“

Централна баня, София
Централна баня, София, сега Музей за история на София

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *