Поне шест причини да посетим музея на тракийското изкуство

grobnica

Александровската гробница

По-скоро нейната реплика, самата гробница е в могилата „Рошава чука“ в непосредствена близост до музея.
Изработена много прецизно в мащаб 1:1, дори камъните за градежа са от същото място, което са използвали и древните траки. Само дромосът (оригиналният е дълъг 15 метра) не е изграден изцяло, за да се улесни достъпът на посетителите.
Такива гробници с възможност за непосредствен досег в България се броят на пръстите на едната ръка – тази край Мезек (която е сравнително близо), Свещарската и копието на Казанлъшката гробница…
Александровската гробница е датирана към IV в. пр.Хр. Все още не се знае кой тракийски владетел е бил погребан там, но със сигурност е била хероон – място, на което са се изпълнявали и определени свещени ритуали…
След като преминете ниския дромос, ще останете насаме с майсторски възстановените стенописи на купола на кръглата камера.

Уникалните стенописи

Простете за клишето, но друга дума няма – те наистина нямат аналог и като художествено изпълнение, и като познавателна стойност. Освен характерните ловни сцени, тук има и такива, каквито до този момент не сме виждали – като тази с извършването на жертвоприношение. Съчетани със запазените цветове, те дават чудесна илюстрация за живота на траките, дори за подробности като облекло и украса на конете…

hrestos

Първият автопортрет в античното изкуство

Близо до входа на гробницата с тънко острие е издълбан човешки профил с надпис ΚΟΞΙΜΑСΗС ΧΡΗСТОС, разчетен като Кодзимасес Майстора. Вероятно това е художникът, изографисал гробницата и ако това е така, то това е може би най-ранният автопортрет, открит досега.

gold-treasure

Най-старото златно съкровище

Набор от 96 златни апликации, намерени в северната част на Сакар. Всяка една от тях е с почти незабележима дупчица, през която вероятно е минавал конски косъм за пришиване към дрехите. Класифицирано е като най-старото обработено злато в света, отпреди тези във Варненския некропол и Хотница. Датирано е 4500-4000 г. пр.Хр.

kitov

Почит към Георги Китов

Този български археолог открива Александровската гробница по време на разкопки в рамките на ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания) през 2000 г. И тогава, както и сега, археолозите е трябвало да бързат – през тези земи минава отсечка на магистрала „Марица“. Следват бурни скандали, забрана за разкопки и проучвания – и едва след 3 години безценно време той отново се заема с проучването й. Китов не доживява откриването на музея, умира през 2008 г. по време на експедиция край Старосел.

museum

Признание

Музеят е построен точно за една година с безвъзмездна финансова  помощ, отпусната от японското правителство, и по японски проект (може би затова е и най-устойчивата на земетресение сграда в Южна България). На откриването му през 2009 г.  присъства и японският принц Акишино.
Едното му крило е за експозициите, а другото е научно-изследователски център с лаборатории, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация.
Признание, разбира се, дължим и на българския екип, справил се с нелеките задачи на реставрирането и подреждането на експозицията.

 • Намира се на 20 км североизточно от Хасково в посока Симеоновград.
 • Оттук може да поемете към други интересни места – Татул, Мезек, Глухите камъни, менхири и долмени в Сакар планина, крепостта край село Маточина, култовия комплекс край с. Ангел войвода, скалната църква при с. Михалич
 • Сайт: www.alexandrovo.com
  Телефони: 038 624 501, 038 666 444; 0884 522 304
  Работно време: 9:00 – 17:00 ч/
  Почивен ден: понеделник
 • Един от Стоте национални туристически обекта на България.
 • В момента тече процедура за включването й в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *