Карнавалът във Венеция Карнавалът във Венеция

Какви изненади очакват в Европа през 2016 година?

За първи път през 2015 година Европа е преминала границата от 600 милиона чуждестранни туристи, съобщава Дойче веле. А ето някои от горещите адреси и събития за новата 2016 година.

Поводи да посетим Германия

През 2016 година германците отбелязват един особен юбилей. Навършват се 500 години от влизането в сила на Закона за чистотата на бирата. Този регламент от 1516 година постановява, че в бирата може да се влагат само ечемик, хмел и вода. Малко по-късно към тези съставки влиза и маята. Това е най-старият и все още валиден закон за хранителни продукти в света.

Юбилейната година ще започне с празненства на 22 април в Инголщат, където е издаден законът. В края на юли Мюнхен ще организира тридневен фестивал на бирата. В празника ще участват 100 баварски пивоварни. Очакват се над 100 000 посетители от цял свят. А на когото му хареса, може да дойде още веднъж – на традиционния Октоберфест от 17 септември до 3 октомври.

Берлин пък отбелязва 150 години от смъртта на архитекта-градинар Петер Йозеф Лене. Той създава световноизвестни паркове и градини по английски образец. Неговите паркове са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно от най-прочутите му произведения е паркът Сан Суси в Потсдам.

Европейско първенство по футбол във Франция

Несъмнено едно от големите събития през 2016 година е Европейското първенство по футбол във Франция от 10 юни до 10 юли. Сред десетте градове-домакини е и Лион, който привлича много туристи със Стария си град и луксозните си ресторанти. Градът на виното Бордо пък е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2007 година. Откриването и финалът на първенството ще бъдат в Париж. Френската столица очаква над 3 милиона туристи допълнително. В подножието на Айфеловата кула ще бъде изградена огромна видеостена, но от съображения за сигурност на Марсово поле, с места за 120 000 души, ще се влиза само през контролни пунктове. На брега на Сена ще бъдат представени щандове с националните кухни на всичките 24 страни, класирали се за първенството.

400 години от смъртта на Шекспир

Никой друг автор в литературната история не е написал толкова много драми като Уйлям Шекспир. През 2016 година се навършват 400 години от неговата смърт. И Великобритания отдава дължимата почит на своя най-известен автор. Предвидени са представления на Шекспировите пиеси из цялата страна. В родното място на автора ще бъде открита нова постоянна изложба. Тя предстява социалната среда, в която той е израсъл, както и семейството му, приятелите, другарите му по чашка и колегите му. След дълги ремонтни работи, ще бъде открито за посетители и училището, където е учил гниалният драматург. Туристите ще могат да посетяг неговата стара класна стая.

Културните столици на Европа

Полският Вроцлав и испанският Сан Себастиан са културните столици на Европа за 2016 година. Вроцлав се представя като млад творчески град с много студенти, реставрираната стара част на града, музеи, галерии и ресторанти. През цялата година във Вроцлав ще има концерти, но не само в новопостроения Национален музикален форум, а и по улиците и концертните зали. На 10 декевмри 2016 година във Вроцлав ще бъде връчена и европейската награда за кино.

Северният испански град Сан Себастиан е решен да използва културното събитие, за да скъса със спорното си минало. И до днес населението е дълбоко разделено заради дългогодишната борба на терористичната организация ЕТА за независимост на страната на баските. Културната програма на града свързва миналото с актуални теми, като европейската миграционна политика. През март ще се проведе антивоенен фестивал с концерти, филми и театрални постановки. През юни пък се открива специална изложба с 300 творби на Гойя, Пикасо и Рубенс, посветени на мира.

Карнавали

Началото на традиционните карнавали в различни европейски градове ще бъде положено на 23 януари във Венеция. На 8 февруари са големите карнавални шествия в Кьолн, Дюселдорф и Майнц. Световноизвестен е и карнавалът в Ница, който тази година ще се проведе от 12 до 28 февруари.

Музика под открито небе

Сред големите културни събития в Европа се открояват и многото фестивали на открито. Първата важна дата е 21 юни, когато започва лятото. В редица европейски градове аматьори и професионални музиканти изнасят безплатни концерти по улици или барове. Малкото северногерманско градче Вакен пък е домакин на хеви-метъл фестивала под открито небе – през първата седмица на август. А любителите на класическата музика непременно трябва да посетят международния Festival d’Aix en Provence в южна Франция. Историческият център на града е декор на концерти и оперни спектакли. Сърцето на фестивала обаче е бившият архиепископски дворец, където концертите и оперните спектакли са под открито небе.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се