snap-apple_night Ирландия

Най-призрачните места в Европа

Туристическият свят отдавна се гласи да ви стресне и очарова преди Хелоуин. Може би  места като гробището на Слийпи Холоу край Ню Йорк или Салем, градът на вещиците – прочул се през 17 век заради масовата екзекуция на вещици, а днес превърнал вещерството в туристическа атракция, са най-притегателни за любителите на ужаси и мистерии.

Но и Европа има какво да предложи.

Дъблин
Малахайд. снимка: Daniel Keating

Ирландия

Това е мястото, откъдето произхожда традицията. Но тук тя е известна като Samhain Night. Този средновековен ирландски празник е възникнал, за да отбележи края на събирането на реколтата, което носи по-къси дни. Това е един от четирите галски сезонни фестивала, заедно с Imbolc, Белтейн и Lughnasadh. Празнува се от залез слънце на 31 октомври до залез слънце на 1 ноември, което го поставя на половината път между есенното равноденствие и зимното слънцестоене. Това е време, когато езическите племена се опитват да измолят милост от светиите, за да могат хората и животните да оцелеят през зимата. Смятало се е също, че в този ден границите между нашия свят и отвъдното могат лесно да бъдат пресечени и мъртвите се връщат отново в домовете си. Оттам и традицията да се оставя храна. С времето денят на Вси светии (1 ноември) и денят на Духовете се слели.

Келтската традиция също така включва много гадания и игри с ябълки и лешници. Според келтите ябълки са силно свързани с отвъдното и безсмъртието, а лешниците се свързват с божествена мъдрост. Една от игрите с ябълки е почти точно копие на нашата лапанка или хамкане (на Сирни заговезни). Друга включва ловене на ябълки в буре, пълно с уста. После ябълките се белят и по формата на обелките се търси първата буква на бъдещия жених. Приготвя се традиционен сладкиш бармбрак, в който има паричка, но и парче плат, което е лошият късмет, защото носи безпаричие.

Дери Сити в Северна Ирландия е мястото, към което се отправят туристите за едно от най-добрите тържества на Хелоуин в страната. Разчитайте на паради, фойерверки, призрачни обиколки, обитавани от духове къщи, работилници, страшни филми и, разбира се, огньове.

Друга възможност е замъкът Малахайд в северната част на Дъблин, който пази много призрачни призрачни истории. Твърди се, че е обитаван от не по-малко от шест духа.

Един от най-честите посетители на замъка е Пук, призракът на шут, който се влюбил в една жена на име Мария Елеонора Фицджералд. Твърди се, че лицето му може да се види на снимки, направени в замъка. Друг призрачен посетител е Майлс Корбет,  осъден на смърт за престъпления по времето на Кромуел. Неговият дух често се появява като войник на кон.

Румъния
Бран. снимка: yeowatzup

Трансилвания

И без граф Дракула цяла Румъния има какво да предложи с нейната готическа архитектура и гори тилилейски.

Но най-много посетители привлича замъкът Бран, откъдето тръгва легендата за Дракула (дракон или дявол, изберете сами). Замъкът е мястото, където десетки хиляди врагове на Влад са били набити на колове и телата им оставени да изгният. Разбира се, никой не знае къде свършва истината и започва легендата. Ясно е само, че Влад Цепеш наистина е живял в този замък през 15 век, по времето, когато турците вече са владеели нашите земи. Той е бил жесток владетел в жестоки времена, което се разбрали и турците (друга легенда разказва как заповядал да заковат чалмите за главите йм, след като отказали да ги свалят).

Днес замъкът близо до Брашов е отворен за смели посетители  и нищо не е по-смразяващо кръвта от туровете в нощта на Хелоуин. Пътуването до Брашов с влак е около 10 евро, а после трябва да се вземе автобус,  входът в замъка е 7.8 евро. Туристите могат да изберат обиколка с екскурзовод или да се присъединят към един от специалните Хелоуин турове, които включват румънска кухня и жива музика.

ПарижПарижките потайности

Парижките катакомби са  лабиринт с 300 километра тунели, облицовани с черепи, които са разположени на 20 метра под нивото на улицата. Намират се до “Адската порта” на днешния площад “Place Denfert-Rochereau”.  Останките на 6 млн. души са погребани там и наистина може да се почувствате преследвани от духове.

Миналата година Airbnb приватизира Катакомбите срещу 350 000 евро и предложи много необичайно настаняване в рамките на конкурс. Иначе влизането струва 10 евро, а една обиколка трае 45 минути.

Срещу 20 евро до 6 ноември може да видите и специалната програма в тайнствената Le Manoir в Париж. Това място ще ви върне във времето на Квазимодо, Желязната маска, Фантомът на операта, Призрака на Тюйлери и всички вампири.

Гробището Пер Лашез също е интересна възможност в такъв ден.

Замакът в Дания. снимка: Niels Elgaard Larsen
Замъкът в Дания. снимка: Niels Elgaard Larsen

Дания

Замъкът Dragsholm  в Дания е сред най-населените с духове места в цял свят. Крепостта, която е построена около 1215 г., има дълга трагична история и може да изненада своите посетители. Смята се, че не един, а стотина призраци витаят в Dragsholm!

Ще чуете историята за лудия затворник благородник, за Бялата дама, зазидана в стената или историята на честната девойка, която все още се разхожда нощем из замъка. Интересно е, че наистина при ремонт е намерен скелет на жена в бяло в стената.

Просто вземете влака от Копенхаген до Зеландия (Odsherred) и след 30 минути сте там. Има и хотелска част, ако ви стиска.

Литва
Хълмът на кръстовете. Снимка: DAVID ILIFF (CC-BY-SA 3.0)

Литва

Хълмът на кръстовете е място за поклонение в близост до Шяуляй, в северната част на Литва. Смята се, че първите кръстовете бяха поставени след Ноемврийското въстаниео през първата половина на 19 век. Броят на кръстовете и разпятията е достигнал 100 000 през 2006 г.

Чермна. снимка: Merlin
Чермна. снимка: Merlin

Полша

Чермна е малко градче, известно с кулата с костите. По-точно става дума за олтар, в който необикновенот подреждане на костите е дело на енорийски свещеник Вацлав Томашек, който е пребивавал в Чермна през 18 век. Под кулата  първоначално са били погребани хиляди, загинали по време на войните и епидемии. Параклисът се състои от останките на около 3000 души, въпреки че криптата пази останките от 21 хиляди. Свещеникът твърдял, работата му е действала като напомняне за това колко крехко е човешкото съществуване. Неговите останки по-късно също са били погребани там.

 

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се